måndag 21 april 2014

Anledning 1: Helgdagarna

Såhär på måndagen, medan ni därhemma i Sverige fortfarande njuter av påskledigheten, är jag tillbaka på jobbet, eftersom det är skärtorsdag och inte annandag påsk som är röd dag i Colombia.

Men brist på röda dagar råder det inte i det här landet, vilket är en fördel när den lagstadgade semestern bara är 15 dagar om året. Colombia är ett av de länder i världen med flest helgdagar, 18 stycken varje år. Förutom några som alltid firas på exakt datum (till exempel nationaldagen den 20 juli som i år oturligt nog infaller på en söndag) flyttas de flesta helgdagar till närmaste måndag, vilket innebär långhelg titt som tätt. Det är bara februari och september som inte har några helgdagar alls.

Visst hade det varit fint med lite längre semester, men långhelger som gör arbetsveckorna lite kortare emellanåt är inte helt fel de heller. Nu i juni, till exempel, kommer tre lediga måndagar på en månad. Det är helt okej det med.


6 kommentarer:

 1. Det där är en fördel med Spanien också. Semestern är kort, men i gengäld är det många helgdagar. Och även här får man ledigt på måndagen om helgdagen råkar infalla på söndagen. Det trista med alla de här helgdagarna är att de som verkligen skulle behöva dem, som arbetar på restauranger och inom turistnäringen på något sätt, aldrig någonsin kan räkna med ledigt dessa dagar utan istället dubbelt med jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant, inte så kul för de som jobbar inom turist-/servicenäringen. Men för oss vanliga kontorsråttor = fantastiskt.

   Radera
 2. Jag älskar sådana där bonushelgdagar! Eller älskade – nu när jag är frilans flyter ledig tid och jobbtid ihop väldigt mycket. Men det är bra det med, på sitt sätt. Allt som bryter upp en monoton vardag är bra tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis! Jag gillar de där avbrotten i vardagsveckorna.

   Radera
 3. Rackarns osis att jag var hos er i februari då!

  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla typiskt! Nästa gång får ni pricka in oktober-november. Det är bra helgdagsmånader.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.