tisdag 18 februari 2014

Tur-i-oturen nära-döden

Vi åkte till Melgar över helgen. Tio mil sydväst om Bogotá, på drygt 2000 meters lägre höjd och åtminstone 15 graders högre medeltemperatur. Tropikerna någon timme utanför stan.

Vi ömsom badade, ömsom flämtade i värmen och läskade oss med kylskåpskall vattenmelon. Så här, på ett ungefär:


Sen åkte vi hemåt igen på söndagseftermiddagen. Oscar hade åkt lite tidigare, och min mamma, Gael och jag åkte alla i baksätet på en bil.

När vi nästan var framme vid Bogotás stadsgräns hände det väldigt fort. Rodrigo som körde vår bil bromsade snabbt för bilen framför, och så tvärvred han undan bilen. När han svängde sådär hann jag tänka "nu kör de på oss", och sedan smällde det. Lastbilen bakom hann inte bromsa och körde rakt in i vår baklucka.
Vår bil är den uppe till vänster. Bilen framför oss är den uppe till höger - krocken var så hård att vi hamnade jämsides. Hade inte Rodrigo svängt undan hade vi nog blivit mos mellan bilen framför och den röda lastbilen som rammade oss.

Alla klarade sig utan värre skador än ömhet efter bältet och ont i nacken av huvudet som slungades framåt. Tack vare bilbältet och Gaels bilstol. Och säkert tack vare att Rodrigo hann svänga undan så vi slapp bli mosade till ett dragspel mellan bilen framför och lastbilen bakom som rammade oss med full kraft.

Det hela känns mest overkligt, jag är glad att jag lever. Och att jag aldrig, aldrig släppt på det "svenska" beteendet att ha bilbälte i baksätet trots att det inte "behövs" (=det är bara lag på bälte fram, så du får inga böter om du åker utan bälte bak), och att jag alltid insisterar på att Gael ska åka i bilstol på landsväg, trots suckar över att det tar upp en hel extra plats i bilen, och att han lika gärna kan åka i ens famn.

Aldrig någonsin ska jag tumma på det. Ni som googlar er hit med frågor om hur farligt Colombia egentligen är - av alla risker är trafiken den farligaste. Glöm inte bälte.

-----
Ni glömmer väl inte bort att rösta på min blogg? Ni har fram till den 23 februari på er.

27 kommentarer:

 1. Skönt att ni mår bra! Att du litar på din egen instinkt och står emot trycket av åsikter! Kram

  SvaraRadera
 2. Gaaah vad obehagligt! Tacka gudarna att ni mår bra! Och tacka dig och ditt bilvett. Kram!

  SvaraRadera
 3. Fy fan vad läskigt! Att det kan hända så fort, usch. Jäkla tur att ni klarade er så pass bra allihop och att du håller på dina åsikter om bälte och bilbarnstol!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu fick jag ännu ett argument...

   Kram!

   Radera
 4. Oj så otäckt! Tack och lov att marginalerna var påer sida och ni är så gott som välbehållna.

  SvaraRadera
 5. Å, vad glad jag blir över att ni klarade er bra allihopa (applåder åt chauffören)! Tummar heller aldrig på trafiksäkerheten, det går ju så himla fort när det väl smäller. Ta väl hand om er!

  /frun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var tack vare chaufförens snabba reaktion som vi inte blev mos, men ska sanningen fram så hade nog han kunnat hålla lite lägre hastighet och lite längre avstånd till bilarna framför och då hade vi kanske inte krockat överhuvudtaget...

   Men som sagt, tur att vi klarade oss!

   Kram

   Radera
 6. Vad skönt att allt gick bra!
  Hoppas det inte kommer några smärtor i nacke framöver. Ta hand om er.

  SvaraRadera
 7. Tack och lov att det gick så bra för er och hoppas att ni inte får några men.
  Kram till er alla och bilbälte alltid på!

  SvaraRadera
 8. Puh! Tur att allt gick efter omständigheterna bra.

  SvaraRadera
 9. Kommenterade igår, men kommentaren försvann tror jag. Fy Fabian vad läskigt! Bra att du aldrig tummar på säkerheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt, vissa verkar ha problem med att kommentera... Ingen aning vad det kan vara!
   Tack och kram!

   Radera
 10. Kommer kommentarerna fram? hmm

  SvaraRadera
 11. Ja NU gjorde den det... jag skrev i alla fall att fy så himla obehagligt, ryser av att läsa detta. Så otroligt obehagligt. Sån lättnad att ni alla är okej trots allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ger lite kalla kårar när jag tänker "tänk om..." såhär i efterhand!
   Kram

   Radera
 12. Usch va otäckt! Tur att Gael satt i bilstol, att ni hade säkerhetsbälte på och att chauffören var skicklig! Men det måste ha varit en riktig rysare som ni kommer leva med länge. Varma hälsningar från en farmor i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en riktig rysare!
   Kram

   Radera
 13. Men herregud! Vad glad jag är att ni är ok! Kram!

  SvaraRadera
 14. Hu, vad otäckt! Tur att ni klarade er!

  SvaraRadera
 15. Usch, var ständigt rädd under bilfärderna i Colombia med lilla femåringen som klättrade omkring.. tack och lov att ni mår bra. Och gud vilken härlig bild med Gael och vattenmelonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är läskigt! Svårt att vänja sig vid.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.