lördag 30 maj 2015

"Våren"

I brevet som jag skrev till mig själv när jag var 14 år gammal fanns, bland en massa annat, en älska/hata-lista.

Som punkt nummer sex på hata-sidan fanns våren.

Annika, 14 år, hade aldrig varit med om en riktig vår. Det var först när jag flyttade till Uppsala för att plugga en massa år senare som jag fattade grejen.


I Umeå går "våren" till såhär: När vintern börjar smälta bort så övergår den i vårvinter där det är snöslask och kallt hur länge som helst. När snön äntligen är borta efter en halv evighet så slår löven ut på kanske två veckor och så pang! så är det försommar. Det som är våren, det som beskrivs i böcker och man ser på TV, det riskerar man att missa om man blinkar.

Något av det jag saknade mest när jag bodde i Colombia var årstiderna. Jag tycker det har varit helt fantastiskt att se hur allt förändras konstant sedan jag kom hit. Men alltså, även om hata är ett lite väl starkt ord, så är väl inte våren precis min favoritårstid nu heller, den kan man väl inte påstå.

Tur att Umeå är Sveriges bästa stad på väldigt många andra sätt, för våren är kanske inte den starkaste sidan.

13 kommentarer:

 1. Vad kul att få brev från sig själv! Jag har ett brev i gömmorna som jag skrev för några år sedan och som ska öppnas i framtiden, närmare bestämt år 2022. När jag är 36 år. Det känns ju väldigt länge kvar... Jaja, bara att vänta!

  Jag skrev också ett brev till mig själv -99 som vi lämnade in till Stadsmuséet i Göteborg i någon liknande kampanj som den du deltog i. Jag fick hämta det 2009 och det var tydligt att jag hade låga förväntningar på mitt framtida liv. Eller: Andra förväntningar. Andra horisonter att blicka mot. Jag är glad att mitt liv är som det är och inte som jag trodde det skulle bli.

  Drömmar förändras, helt enkelt, vart eftersom blicken vidgas.

  Funderar du på att skriva något nytt brev till dig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en kul grej att få! Jag är också rätt glad att mitt liv inte blev som jag trodde. Av någon HELT outgrundlig anledning skrev jag till exempel att jag trodde att jag skulle gifta mig med en präst?!?!?!

   Jag vet inte om jag kommer att skriva något mer brev, det här var ju liksom en nationell kampanj, vet inte om jag gör det på egen hand... Om det blir någon ny kampanj så kanske jag hänger på.

   Radera
 2. Hola! Estoy siguiendo tu blog desde hace como un año. Me alegra mucho que estés viviendo esos cambios. Incluso me animan a cambiar. Ha sido motivador. Saludos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Que lindo comentario! No conocía tu blog, lo voy a mirar ahora mismo! :)

   Radera
 3. Just i år är våren i Umeå inte så mycket att skryta över, regnrekord m.m.

  Men när jag arbetade i Stockholm för två år sedan och såg fram emot att få uppleva våren som alla pratar om där nere så blev jag snuvad på konfekten! Hela april/maj så var det varmare i Umeå än i Stockholm. Jag åkte hem på helgerna och njöt av värmen, sen på måndag åkte jag ner till kyla och snöslask!

  Nästa år, vem vet var våren är bäst då? Kanske Umeå

  SvaraRadera
 4. Kan du inte skriva lite om vad som är bra med Umeå? jag har varit där fyra gånger i år och måste tillbaka i augusti, och helt ärligt har jag inte hittat något lockande. Jag brukar ha 3-4 timmar i stan och har då ätit lunch på Rost (det enda vegetariska jag lyckades hitta), och sedan fördrivit tiden i de affärer som finns. Det känns som att jag missar massor! Har du något tips? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilken utmaning! Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Just nu känns Umeå som mitt bästa ställe, min plats på jorden, för att det är här jag hör hemma mest av allt. Som en fantastisk stad att växa upp i. Känslan att cykla runt i ljusa sommarnätter på samma cykelvägar som jag cyklat på under hela min barndom. Men det är ju inte precis några tips för en Umeå-besökare. Jag sparar din kommentar i inläggs-idéer och återkommer till hösten när jag ägnat sommaren att återupptäcka staden jag inte bott i de senaste 15 åren! :)

   Radera
  2. Det låter himla mysigt det, hoppas ni får en fantastisk sommar :)

   Radera
  3. - Gå en promenad vid umeälven åt ena eller andra hållet
   - Besök Bildmuséet som ligger vid älven
   - Ät veganmat på Folkkök varje söndag utom den sista varje månad (ej på sommaren)
   - Gå eller åk buss till Gammlia och titta runt lite

   Radera
  4. Tack för tipshjälpen!

   Radera
 5. Gud vad roligt med brev till sig själv! Blir sugen på att skriva ett till mig som jag får läsa om så där en 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den grejen var så himla rolig! Även om jag fick läsa brevet med skämskudde. Så glad att inte internet och bloggar fanns när jag var 14 år och att det där brevet är i tryggt förvar hemma hos mig...

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.