söndag 25 maj 2014

Valdag här och där

Det är inte bara EU-val idag. Colombia röstar om en ny president också. Jag hade velat skriva om valet, men allt möjligt kom emellan.

Svensk media har i alla fall uppmärksammat för den som vill läsa mer:
Fredsobservatörernas blogg har inlägget Colombianska presidentvalet präglat av skandaler, och Magnus Linton har skrivit om Högerns återkomst. Plus att DNs korrespondent Henrik Brandão Jönsson också ska ha skrivit, men den artikeln hittar jag inte på nätet.

Det är fredsprocessen och skandaler som är de två röda trådarna i valrörelsen och som vanligt när det gäller politiken här är det en himla cirkus. Dessutom vilar expresidenten Uribe, en av Colombias mest populäre genom tiderna, trots att han är ett fascistiskt as, som en skugga över hela spektakelt. Av de fem kandidaterna är en hans egna marionett-kandidat (Óscar Iván Zuluaga), två hans före detta ministrar (president Juan Manuel Santos och Martha Lucía Ramírez), en hans före detta borgmästarkandidat i Bogotá (Enrique Peñalosa) och en hans exflickvän från ungdomen (vänsterkandidaten Clara López).

Vi får se hur det går idag. Jag har inte rösträtt, men jag hoppas att nästan vem som helst vinner utom krigshetsaren Óscar Iván Zuluaga.

Men vad som helst kan hända.

I EU-valet röstade jag för övrigt för flera veckor sedan. Jag är mer hoppfull inför utgången i det valet än det colombianska.
Ut med rasisterna, in med feministerna!

8 kommentarer:

 1. Idag har pappa och jag gjort vår medborgerliga plikt och varit och röstat i EU-valet.
  Kram mamma

  SvaraRadera
 2. Det verkar ju som om "ditt" parti fått rejäl framgång i EU-valet. En intressant fråga; känns det mer/mindre viktigt att rösta när man bor utomlands. Eller är det samma känsla som "vanligt"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, bra fråga! Det känns fortfarande viktigt att rösta, kanske också för att vi funderar på att flytta till Sverige någon gång inom en inte helt avlägsen framtid. Så min röst nu kanske har inflytande på vilka som sitter vid makten när vi flyttar tillbaka.

   Radera
 3. Åh nej, sämsta tänkbara kandidat som vunnit hittills i Colombia väl?!

  SvaraRadera
 4. Det är väl lite som att välja mellan pest, kolera, ebola och meningit. Lopez är väl mest vänster?

  Den enda vettiga politikern i Colombia är väl Gustavo Petro som av vad jag erfarit har vettiga åsikter. Blir sällan arg men att se människor sitta i utlopp till Rio Medellín och tvätta kläder gjorde mig ärligt förbannad när det fanns stora moderna köpcentrum och svinrika människor i Envigado och El Poblado när jag var i Medellín.

  Så jag tänkte dra ett longshot och höra mig för om du känner till vettiga hjälporganisationer, helt ideellt från min sida i Colombia (gärna Medellín eller Bogota). Är färdig sjuksköterska, har tankar på att backpacka nästa vår, men hade nog uppskattat att hjälparbeta betydligt mer och om det finns nytta av mina kunskaper så är det absolut att föredra. Så känner du till något får du gärna skicka ett mail till mig! c.henrik.lindstrom@gmail.com

  För övrigt en intressant blogg som jag följt sedan ett år tillbaka. Verkligen en inspiration att du har flyttat över halva jordklotet. Riktigt häftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. López är mest vänster. Hade jag fått rösta hade jag röstat på henne. Men valresultatet blev ju en ren katastrof. Nu är det bara att hoppas att i alla fall inte Zuluaga vinner i andra omgången. Till och med Santos är bättre.

   Jag har inte jättemycket koll på volontärarbeten, men svenska organisationen Peaceworks ordnar rätt mycket: http://www.peaceworks.se/volontararbeteisydamerikalatinamerika

   De två största volontärorganisationerna i Colombia är nog de här:
   http://www.fundacionpiesdescalzos.com/es/ayudanos/voluntarios.html
   http://www.techo.org/colombia/voluntario/

   Lycka till!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.