torsdag 1 maj 2014

Anledning 6: Förhållandet till tiden

Det har tagit mig många år och ganska mycket frustration innan jag lyckats lära mig att förhålla mig till Colombias, och Latinamerikas, förhållande till tiden. Och faktiskt uppskatta det.

Det är väldigt lätt att känna att folk bara är vansinnigt ineffektiva. Att saker och ting skulle bli gjorda snabbare om folk bara gjorde si eller så.

Men vem har sagt att effektiv tidsanvändning nödvändigtvis är att hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt? Effektiv tidsanvändning kan väl lika gärna vara att få ut så mycket som möjligt, och ha så trevligt som möjligt, under tiden du gör det du nu gör?

Ta att storhandla, till exempel. Visst skulle det gå snabbare om Oscar och jag delade upp inköpslistan och Oscar hämtade mjölken och jag brödet och så möts vi igen vid tvättmedelshyllan. Men det är ju bara effektivast om målet är att det ska gå så snabbt som möjligt. Om vi nu ändå ska gå och handla, så kan vi lika gärna göra det tillsammans. Det tar längre tid, men vi har ju mycket trevligare under tiden.

På samma sätt blir den konstanta oförmågan att komma i tid så mycket mer frustrerande om väntan i sig inte har något värde, utan bara den inplanerade aktiviteten. Det är ju då som väntetiden förvandlas till bortslösad tid. Bjuder du folk till lunch klockan ett så är det mycket möjligt att de första gästerna kommer vid två, och nästa kanske vid tre. Men vad gör det? Mellan ett och två kanske du hinner pyssla på lite hemma, medan du väntar, mellan två och tre så hinner du umgås med de första gästerna och när de andra kommer vid tre så kan du styra upp maten.

Det är inte ineffektivt, det är bara att förhålla sig till tiden på ett annat sätt.

Trots att nästan allt tar mycket längre tid i Colombia än i Sverige, och trots att i princip ingen någonsin kommer i tid till något, så är jag väldigt mycket mindre stressad i Colombia än i Sverige. Det är ju inte att hinna med som är det viktiga, det är att ha trevligt under tiden.


12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det här med att vara praktisk är också väldigt svenskt! Och visst blir det kulturkrockar ibland, men jag är MYCKET mer laid-back inför hela tids-grejen nu än jag var för sex år sedan.

   Radera
 2. Skön inställning du har! I Spanien är det ju lite likadant, problemet här är att det inte är konsekvent vilket gör att det aldrig går att slappna av och go with the flow. När jag jobbade som journalist var jag på presskonferenser som började 1,5 timme efter utsatt tid och sedan varade i flera timmar (vinlunch inkluderad...) och många evenemang som börjat på minuten. Jag hade en inbyggd akademisk kvart redan innan jag kom hit och oftast så kommer jag först och får vänta, trots det känner jag mig alltid stressad för man vet aldrig säkert... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju lite jobbigt, om man aldrig vet vad som väntar! Här händer det ju också att saker och ting börjar i tid, men det är inte det vanligaste. Och skulle något börja i tid så är det inte så farligt att komma sent.

   Radera
 3. Jag tycker att det där förhållningssättet till tid låter bra och avslappnat. Men det skulle ta lååång tid för mig att vänja mig. Jag är nog typiskt svensk där och tänker att allt måste vara effektivt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, och effektivt enligt den svenska definitionen, då…!

   Radera
 4. Intressant! Är det mest i privata sammanhang el kommer man även sent till typ läkarbesök och dagishämtning? Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog för det mesta, men framför allt i privata sammanhang. Eller, marginalen är nog lite större i privata sammanhang. Men till exempel min gynekolog som jag gick till när jag var gravid var ALLTID minst en timme sen varje gång. Och det hjälpte inte att komma sent, för alla togs emot i den ordning man kom dit, oavsett vilken tid man hade bokat…

   Flyg är i tid, men till exempel långfärdsbussar avgår alltid minst en kvart-tjugo minuter efter utsatt tid. Stadsbussar har inte ens några tidtabeller...

   Radera
 5. TACK för det här inlägget :)
  Min sambo kommer från Chile (vi bor nu i Sverige) och det här är med tiden ett problem för mig både här och där, att allt tar så lång tid och att man inte kan planera ordentligt vad som ska hända och hur man kan lägga upp sin tid. Du har eventuellt fått mig att se detta på ett nytt sätt!! Jag måste läsa om det här inlägget flera gånger och verkligen fundera på det här. Skulle vara jättekul om du skrev lite mer utförligt om detta tema!

  Din blogg är helt fantastisk. Har läst igenom den nu under ett par veckor. Tack igen!

  //Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad snällt!

   Sen tror jag att det är väldigt mycket lättare för mig eftersom vi bor i Colombia och alla runtomkring är precis likadana. Vet inte hur avslappnad jag skulle vara i Sverige om vi skulle måsta anpassa oss till svenska förhållanden...

   Radera
 6. Bra inställning, tycker jag. Klok!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.