fredag 3 januari 2014

Tillbakablick 2013

Januari
Vi inledde året i Sverige, med riktig vinter i Umeå (till skillnad från årets version, som jag förstått), och en vecka i Stockholm med kompishäng. Sen fick jag försvara mig lite angående den svåra balansgången för att lyckas skriva om kulturkrockar på ett respektfullt sätt.

Februari
Gael började på förskolan, och senare samma månad var vi på vårt första föräldramöte där. Det blev ett litet jordskalv innan Gael fyllde ett år, som vi firade med kalas för släkten, och sedan gjorde vi ett videokollage över det allra första året.

Mars
Vi satte äntligen upp en brandvarnare i lägenheten och jag ondgjorde mig som vanligt över otyget att gratulera på internationella kvinnodagen. Vi hade söndagsbrunch hos våra vänner Karin och Rob i La Calera och jag fick vara internationell expert i radio. Sen bestämde vi oss i sista sekund för att resa till Villa de Leyva över påsken.

April
Det här begav sig på den tiden vi fortfarande trodde att vi skulle flytta till Sverige i slutet av året och vi sökte uppehållstillstånd för Oscar. Sen åkte jag på en fantastisk resa till Cuba i en vecka, och när jag kom tillbaka till Colombia hade landet återgått till medeltiden, med undantag för 17 vettiga.

Maj
Vi köpte en tjej-potta till Gael, och sen blev det mors dag och jag tänkte som vanligt mest på abortfrågan. Vi spontanhängde med kompisar och det blev dåligt bloggat eftersom jag spillde en kopp kaffe över min bärbara dator.

Juni
Svärmor fick sin världsbild ruckad, och i samma anda lämnade min fina vän Elizabeth in ansökan för att gifta sig med sin fru Claudia. Jag fick en hel låda utlandssvenskt arvegods, och på junis sista helg gifte sig min svåger med Carolina, i rullstol på grund av motorcykelolyckan två veckor tidigare.

Juli
Gael fick en cirkus och en farbror bakom ett plank lödde ihop hans vagn. Sen glömde Oscar och jag bort att vi varit gifta i två år och firade det i efterhand istället. Sedan skrev jag två av bloggens hittills mest lästa inlägg: om svensken som försvann i Darién Gap (och fortfarande är spårlöst borta så vitt jag vet) och så avslöjade jag att jag skulle byta jobb och vi stanna i Colombia ett tag till.

Augusti
Mina föräldrar kom hit, Gael fyllde ett och ett halvt och jag var nöjd med nya jobbet. I storpolitiken var det jordbruksstrejk.

September
Jag var på den allra värsta sortens begravning, och sen bjöd min lillebror mig på minisemester i Karibien. Latinamerikas tydligen sämsta stad fick google street view och jag fastnade på bild, och Elizabeth blev äntligen lagligt gift med Claudia.

Oktober
Jag åkte på två fältresor för att besöka ett biståndsprojekt med kaffebönder, och skrev om krigets närvaro och livet på landsbygden. Vi började konsumera mer ekologiskt och så förstår jag mig inte alls på den här stopp-handen som flera förskolor i Sverige infört.

November
Gael blev bjuden på kalas hos sin första egna kompis och jag hann knappt blogga.

December
Den colombianska julen började officiellt med velitas, och sen blev det traditionsenligt svenskt julbak hemma hos oss för fjärde året i rad. Strax innan jul blev Bogotá utan borgmästare. Vi firade jul med kompisar, sen fyllde jag år och dagen efter var det nyårsafton med tillhörande nyårslöften.

Tillbakablickarna över tidigare år finns här: 2011 och 2012

11 kommentarer:

 1. Underbar årsresume, tack för den!

  SvaraRadera
 2. Spännande att läsa om ert år! Önskar dig och familjen ett riktigt fint 2014!

  SvaraRadera
 3. Det är riktigt kul att läsa resumén och minnas allt. Bra idé som jag hoppas att du fortsätter med.
  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer jag nog att göra!
   Kram!

   Radera
 4. Så roligt det är att läsa om ditt liv i Bogotá. I början av 80 talet bodde jag som du tillsamman med min man i Bogotá. Sedan blev det Sverige och barnen föddes här. Kul kul då jag känner igen så mycket.
  Gott Nytt År och hoppas att vi även i fortsättningen kommer att få följa ditt Colombialiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att höra! Välkomna att hänga med även i fortsättningen!

   Radera
 5. Åh, jag är så glad över att jag följer din blogg!

  SvaraRadera
 6. Vilken fin sammanfattning! Jäklar vad grejer det hinner hända på ett år.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.