torsdag 15 januari 2015

Tillbakablick 2014

2014. Mitt sista hela år i Colombia. Kanske någonsin. Såhär var det:

Januari
Vi började året med att njuta av Bogotás januarisol med utflykter, till exempel till nöjesparken. Jag skrev om mina funderingar kring städhjälp (ett av mina mest lästa och kommenterade inlägg någonsin), Gael började på simskola, och jag blev nominerad i en bloggtävling.

Februari
Mamma kom på besök och stannade i en hel månad. Vi åkte på tropiksemester över helgen och var med om en obehaglig bilolycka. Gael fyllde två och firades i tre omgångar. Jag hamnade i finalomgång och tillslut på plats sex i den där bloggtävlingen.

Mars
Mamma åkte hem, det gick som vanligt dåligt i kongressvalet, och jag publicerade två policydokument. Oscar och jag satte ihop årets Gael-videokollage, och jag längtade hem-hem.

April
Gael slutade med blöjor och efter en frustrationsskapande bankkontorsincident satte jag ihop tio anledningar till att älska Colombia, och hann med nummer ett, två, tre, fyra och fem.

Maj
Jag skrev anledning sex, sju, åtta, nio och tio, och Colombia röstade i första omgången i presidentvalet samtidigt som det var EU-val i Europa.

Juni
Det var Historiens Bästa Sommar i Sverige vilket inte gjorde hemlängtan lättare, presidentvalets andra omgång gick åt rätt håll med knapp marginal. Jag tog colombianskt körkort och ännu en masterexamen, och fina Johanna i Berlin skickade paket.

Juli
Det var en för stressig jobbmånad för att hinna blogga särskilt mycket, men vi bokade i alla fall en Karibienresa och sen fick Oscar och jag ögoninflammation båda två.

Augusti
Jag jobbade dubbelt, men vi hann i alla fall med att flyga lite drake under årets blåsigaste månad.

September:
Jag kunde äntligen ägna mig helhjärtat åt mitt nya jobb, jag debatterade i TV, och vi hade en ganska deppig svensk valvaka. Sen gjorde jag om ett nattduksbord till leksakskök till Gael och i slutet av månaden kom min lillebror Erik.

Oktober:
Det bästa som hände på hela månaden var att Erik och jag åkte till Colombias Stilla Havs-kust, det absolut bästa landet har att erbjuda. Sen skrev jag lite om hur det fungerar med förskolor här.

November:
Mina föräldrar landade för en månads colombiavistelse, och vi drog till Karibien över en långhelg. Gael hade sin årliga teaterföreställning med förskolan.

December:
Vi hade svenskt julbak för femte året i rad och det regnade jättemycket i Bogotá för att vara december. Precis innan jul fick jag besked om jobb i Sverige och flyttnedräkningen började. Vi firade jul med Oscars föräldrar, sen drog vi till Karibien, och nya året välkomnade vi tillsammans med vänner.

-----
Jag har gjort årssammanfattningar tidigare år också, de finns här: 2013, 2012 och 2011.

8 kommentarer:

 1. Väldigt kul att läsa dina sammanfattningar och samtidigt minnas allt du har gjort.
  Vi ses snart i Sverige.
  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det för mig också! Och vi ses snart...
   Kram!

   Radera
 2. Jag gör ett sista försök till att kommentera, mina föregående kommentarer har inte riktigt kommit fram verkar det som.
  Jag har en fråga angående att plugga i Sydamerika, närmare bestämt Chile eller Colombia. Jag vet att du bott även i Chile så jag gissar på att du är rätt person att fråga. Jag har tänkt plugga en bachelor, förmodligen i miljöveteskap, i något av ovanstående länder. Vad är det för klass på utbildningen på universiteten i jämförelse med Sverige? Jag förstår att det skiljer sig mycket mellan olika universitet men jag menar överlag. Vill gärna att utbildningen ska vara duglig i resten av världen i framtiden.
  Jag har kärat ner mig i en argentinare och vill gärna komma lite närmare honom. Ganska komplicerat med lååååångdistans förhållande ;)
  Måste tillägga att din blogg är super. Hoppas du fortsätter skriva även när ni flyttat till Sverige.
  Hälsningar Linn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad märkligt att det inte fungerar att kommentera!
   Alltså, Colombia är ju ungefär så långt från Argentina man kan komma rent geografiskt i Sydamerika, så det kanske inte funkar så bra om syftet är att komma närmare Argentina. Det tar sex timmar att flyga Bogotá - Buenos Aires, vilket är lika mycket som Stockholm - New York. Men i övrigt är det ju ett himla fint land att vara i :)
   Det är svårt att jämföra utbildningen generellt med Sverige, för det skiljer så väldigt mycket här mellan olika universitet. I grova drag kan man säga att de bästa universiteten är de statliga (Universidad Nacional i Bogotá eller Universidad de Chile i Santiago), och sedan finns det några privata som håller hög kvalité, i Colombia till exempel Universidad de los Andes, Universidad Javeriana eller Universidad Externado (i Bogotá) och Universidad EAFIT (i Medellín), och i Chile till exempel Universidad Católica. Funderar du på något annat universitet, så kolla upp det specifika universitetet först med folk som har koll, för det finns många som är bättre på att göra reklam för sig själva än att faktiskt ge bra utbildning.
   Tänk också på att om du ska läsa en hel utbildning här så kostar det en massa pengar i terminsavgifter. Du får ju låna från CSN, men det blir höga skulder sen. Typ halva mitt sammanlagda CSN-lån är en termin i Chile.
   Men lycka till, hoppas du hittar något spännande och vettigt att läsa och att det går bra med argentinaren :)
   Kram!
   Annika

   Radera
  2. Direktflygen är väl dessutom ganska dyra? De var det för ett par år sen i alla fall då jag flög dit. Jag mellanlandade och sov över i Sao Paolo.

   Jag kan förresten inte kommentera från min iPhone, utan bara via nätet.

   Radera
 3. Tack för svaret! Nu har jag lite universitet att kolla upp.
  Inser att det nog lät lite konstigt att jag skulle flytta till Colombia för att komma närmare Argentina. Jag har åkt buss mellan de två länderna så jag vet att det är ett skapligt avstånd :) Tanken är att jag ska dra med honom till Colombia, om det alternativet skulle blir aktuellt.
  Prislappen är ju ett stort minus :(
  Kram kram!

  SvaraRadera
 4. Gud vad snabbt det gått. Känns som jag läste 10-anledningar att bo i Colombia typ förra veckan. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jag tänkte samma sak när jag skrev inlägget.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.