fredag 11 april 2014

Nästa milstolpe

Igår var vi på föräldramöte på Gaels förskola. Vi var en liten grupp, föräldrar till de som är redo för nästa milstolpe på vägen från bebis till barn, som var där för att informeras hur processen kommer att gå till och hur vi bör agera och hantera olika situationer.

Efter påsklovet är det nämligen slut med blöjor.

Här fixar förskolan hela processen, i samarbete med föräldrarna, såklart, men det är de som styr upp det hela.

Första dagen efter påsklovet har de en liten ritual, som en slut-med-blöjor-fest, där de sjunger och dansar och barnen själva får kasta sina blöjor och ta på sig sina nya underkläder.

Sen är det radikalt blöjslut som gäller. Inga fler blöjor på dagtid (med undantag för diarré), bara på natten. Därför måste vi också skicka med åtta ombyten kläder om dagen till förskolan, utifall att. Det vi sparar in på blöjor lär vi spendera på tvätt den närmaste tiden...

Jag gillar hur förskolan hanterar det hela här, men hur funkar blöjavvänjningen i Sverige?

25 kommentarer:

  1. På min förskola är det precis tvärtom, de tar inte hand om avvänjning och vill att barnet har blöja på sig under träning. Min lille har precis börjat, jag har väntat in honom... Men tänkte göra det intensivt under sommaren. Vi ska ju vara 2 månader i Spanien och det är varmt och han går ändå utan kläder. Är det inte tidigt? Din lille är väl två? Eller så kanske det är sent att vänta ut barnet som är min strategi... Oj, vad de kommer byta kläder kommande veckorna;) vet du hur de reagerar mot barnet som kissar på sig? I Spanien kan de ju var lite hårda och lägga skuld... Berätta gärna hur det gick?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Men här säger de att just att använda blöja ibland och inte ibland blir väldigt förvirrande för barnet och att det gör att avvänjningen tar längre tid. Därför är det tvärslut med blöja som gäller (förutom nattsömn och diarré - men inte ens på dagvilan är det blöja).

      Hur man ska reagera betonade de väldigt mycket på mötet, säkert också för att även här är det nog vanligt med skuldbeläggning, men de var väldigt tydliga med att det är viktigt att aldrig bli arg/stressad, ta det väldigt lugnt "ojdå, det var visst en liten olycka", aldrig aldrig inte ens på skämt säga att det luktar äckligt, eller blä, eller usch, osv (eftersom barnen inte har så lätt att förstå att det är bajset som är äckligt och lätt kan tro att det är de själva som blir kallade äckliga).

      Radera
    2. Mycket pedagogiskt och bra. Borde vi i Sverige ta efter helt klart. // Pernilla

      Radera
  2. Förra sommaren började min då två och ett halvt-åring visa att hon var redo för att bli blöjfri. Hemma gick hon utan, pottan stod i vardagsrummet för att vara nära till hands.
    På förskolan var de otroligt stöttande och det blev extra lätt med tanke på säsongen. Hon hade mycket klänningar på dagis och eftersom många barn var sommarlediga så var det lugnare och fler fröknar per barn.
    Det var jätteskönt att personalen var så på, att inte vi övade hårt hemma och att de struntade i det. Har förstått att inte alla förskolor har den attityden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara rätt vanligt att passa på när det är sommar, det verkar ju himla praktiskt! Här går ju inte det riktigt på samma sätt...

      Radera
  3. Oj, häftigt att göra det så i grupp! Samtidigt som jag tänker att det kanske blir svårt om alla barn inte är redo? Elly slutade med blöja innan hon började förskolan, men jag antar att förskolorna här hjälper till när föräldrarna och barnen vill börja potträna. Jag vet även att BVC ibland säger till att det är dags att börja potträna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de gör det i grupp, men det är inte alla barn i gruppen eftersom det är viss åldersspridning, utan de barn som personalen (i samråd med föräldrarna) känner är redo (för att de börjat säga till när de är bajsnödiga, osv, osv). Men jag tror att hjälper en del att göra det i grupp, de lär sig av varandra då.

      Radera
  4. Ingen aning om hur det funkar här, men vad intressant! Är alla barnen i gruppen jämnåriga då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är någorlunda jämnåriga, men det är inte alla barnen som slutar med blöja samtidigt utan de gör det i omgångar, med de barn som är redo.

      Radera
  5. Cesar var nästan 2,5 då vi regelbundet satte honom på pottan på morgonen efter frukost. Nån som jobbar med barn sa att jag bara skulle ta bort blöjan - och det gjorde vi på torsdagen samma vecka när han kom hem från Dagis. Över helgen tränade vi aktivt på att få honom att känna på sig när han behövde gå. På tisdagen hade han blöja när de var ute och lekte och vilade på dagis. Men redan veckan efter var han helt blöjfri även på förskolan. Det har verkligen gått jättebra! Förskolan har varit stöttande tycker jag trots att deras första kommentar var att det bör funka felfritt hemma innan man slutar på dagis. Efter 1,5 månad slutade han med blöja även på dagen och det har faktiskt funkat toppen. Han vaknar på natten och talar om ifall han behöver kissa. Några gånger har det kommit i sängen men det har egentligen gått löjligt bra! Tror dock att barnen måste vara mig a för det, känner ju till flera ganska stora barn som sängväter nattetid och som närmar sig 8-9 år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad snabbt det gick! Härligt.
      Men just det där med att det bör funka felfritt hemma innan man slutar på förskolan… här säger de att det blir väldigt förvirrande för barnet och att det gör att avvänjningen tar längre tid. Därför är det tvärslut med blöja som gäller (förutom nattsömn och diarré - men inte ens på dagvilan är det blöja). Och då gäller det såväl förskolan som hemma för att det ska vara en synkad process.

      Radera
  6. Även på natten ska det såklart stå...

    Och vad skönt att jag verkar kunna kommentera igen! Hurra!!!

    SvaraRadera
  7. Alla har råd med blöjor i Sverige men i Colombia tror jag att det fortfarande är så att är man fattig har man tygblöjor. Något som för en Svensk knappast ens är tänkbart. Här sägs det att blöjorna är så effektiva att barnet känner inte av att det blir blött när de kissar vilket också gör att de blir blöjfria senare. Till lycka för blöjfabrikanterna som får sälja dessa dyra blöjor....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det stämmer nog att många fortfarande använder tygblöjor av ekonomiska skäl, särskilt på landsbygden. Eller det helt värdelösa, men billiga, colombianska märket Winny.

      Och det är nog med största sannolikhet så att det här inte är hur blöjavvänjning rent i allmänhet går till, utan det är metoden de använder på Gaels förskola. Där kostar månadsavgiften mer än en minimilön och alla där har garanterat råd med effektiva och bekväma blöjor, så det är inte riktigt fallet här.

      Radera
    2. Som svensk hade jag dock tygblöjor under min uppväxt i Umeåtrakten på 90-talet.

      Radera
    3. Ja, det är väl dessutom en pågående comeback för tygblöjorna just nu? Av miljö-/giftfrihetsskäl?

      Radera
  8. Vilket kul initiativ från dagis! Slänga-blöjan-fest/slänga-bhn-fest typ :). Här på landet - såg ovan kommentar ang det - så blir många barn blöjlösa jättetidigt, redan från ett år. Vad jag har sett går blöjanvänjningen ut på ganska mycket skäll, en dask i rumpan och hårda ord om barnet gjort på sig - tyvärr! Sen är det å andra sidan mycket enklare nära naturen. Ett barn som en nödig kan snabbt sättas vart som helst längs vägen utan att behöva springa efter en toalett. Lycka till Gael! Det kommer gå super!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar själva ritualen i det hela, fint att de gör det till en grej, men en fin grej!
      Annars tror jag att det även i stan är rätt mycket skäll-metoden som gäller i på många håll. Tyvärr.

      Radera
  9. Det låter helt ärligt riktigt bra! Här tror jag inte det finns nåt sånt. Upp till föräldrarna att säga vad som gäller. Med risk för att ungen har blöja längre än nödvändigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gissade att det nog inte riktigt funkar på samma sätt i Sverige. Mer "respekt" för föräldrarnas självbestämmanderätt där, kanske, men det har ju också sitt pris.

      Radera
  10. Hej! Jag är helt ny på din blogg, hittade hit via Jennys länklista över utlandsbloggare. Jag gillar!
    Angående blöjor och förskola verkar det vara väldigt olika mellan olika förskolor. På dotterns dagis stod förskolan för blöjorna, i grannkommunen var föräldrarna tvungna att köpa blöjor till barnet på dagis. När det gällde att sluta med blöjor var den pedagog vi först pratade med väldigt tydlig med att barnet måste klara att vara torrt hemma innan det var dags att börja pröva på dagis. Med tanke på att hon kom hem kl 17 och somnade vid 19 (när vi hade tur) var det svårt att fixa torrhet hemma. Sen hade/har hon problem med förstoppning (medicinerar dagligen för att undvika det) så vi fick det inte att fungera någorlunda hemma förrän hon var tre år och nio månader. Den fröken vi då talade med tyckte att det kunde väl de ha hjälpt till med tidigare.. inte helt enhetligt alltså. Ett dagis sätt verkar toppen tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit!
      Ja, jag kan hålla med om att det känns som att de skulle ha hjälpt till lite tidigare. Och överhuvudtaget känns det lite märkligt med hela inställningen att det måste fungera hemma innan man ens får försöka på förskolan när de här understryker väldigt vikten av att köra en enad linje mellan hemmet och förskolan.

      Radera
  11. Vilken bra idé! Det låter vettigt, med totalstopp, och en hel grupp ungar på en gång. Jag vet inte hur det är i Spanien, men lär väl få veta rätt så snart... Här finns knappast problemet som Lisa här ovan beskriver, att det inte finns tid mellan dagis och läggdags. Dagis stänger nämligen klockan 14, tror jag att det senaste är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Här stänger en del förskolor då (ganska många har bara halvdagar), men Gaels förskola har som tur var heldagar. Hur gör man annars, liksom?

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.