Colombia är det land i världen där det sker flest syraattacker.
1,84 per en miljon kvinnor jämfört med Bangladesh 1,77 och Pakistans 0,96.
Den första kända attacken i Colombia skedde 1997 och sedan 2004 har 927 personer attackerats med syra, varav drygt 60% är kvinnor.
Natalia Ponce de León, nummer 927 i en dyster statistik |
Natalia genomgick idag en andra operation för att rädda det som räddas kan av hennes ansikte och andra kroppsdelar. Hon har andra och tredje gradens frätskador över 37% av sin kropp.
Gärningsmannen, som fortfarande är på fri fot, är tydligen en man som Natalia tidigare nekat till att inleda en relation med.
Det är mönstret för de flesta kända attacker. Hämndbegär och svartsjuka, ofta med patriarkala förtecken, även om det också finns fall där såväl motiv som gärningsman förblivit okänd.
Först förra året kom en lag som särskiljer syraattacker från andra typer av misshandel eller vållande av personskada. Om attacken ger bestående men blir fängelsestraffet mellan 6 och 10,5 år (jämfört med minimumtiden 2,5 år för vållande av bestående skador på annat sätt).
Men fortfarande finns ingen förordning som reglerar lagen, som också föreskriver striktare kontroller för hur syror får säljas, och därför går de fortfarande att få tag på hur lätt som helst. Just svavelsyra är inte särskilt lättillgängligt, men de vanligare salpetersyra och saltsyra säljs över disk i fyralitershinkar för strax över 30 kronor.
Det brutala och skoningslöst oåterkalleliga i den här typen av våld gör ont i hjärtat. Colombia har mer än en sorts fredsprocess att ta itu med.
---
För den som vill läsa mer rekommenderar jag den här artikeln i tidningen Fokus och den här artikeln på engelska.
Otäckt. Vilken förfärlig statistik att toppa med.
SvaraRaderaJa, helt vidrigt.
RaderaDet går knappt att ta in hur fruktansvärt det är.
SvaraRaderaNej, det är inget som riktigt går att föreställa sig. Och det är så jävla onormalt när ens facebook svämmar över av "såhär ska du göra om du blir attackerad med syra - sprid".
RaderaFörfärligt! Jag blir förvånad över att en relativt stor andel av angreppen sker mot män. Vet du nåt mer om det, finns det några särskilda mönster just när det gäller dessa angrepp?
SvaraRaderaJa, det är lite förvånande. Jag hittade en artikel hos Caracol som innehåller statistik från Medicina Legal, men jag har inte hittat själva original-rapporten.
RaderaDär kan man läsa om typen av gärningsmän, som kan ge lite ledtrådar. I ordning, från högst till lägst antal attacker är gärningsmännen dessa: 257 okänd, 129 medlemmar ur ordningsmakten (inklusive fångvården), 79 grannar (här finns exempel på fall där till exempel en kvinna beställde en syraattack på sin granne för att hon var övertygad om att grannen hade en affär med hennes man), 71 (ex-)partners, 49 skol- och arbetskamrater, 23 "delincuencia común" (brott i allmänhet, typ rån), 18 kompisar och bekanta, 17 föräldrar mot sina barn (sjuka jävla människor), 16 hyrestagare och kunder, 12 syskon, 5 svärbröder och -systrar, 5 barnvakter, och sist 2 barn mot sina mammor.
Däremot står det inte i artikeln vilka sorts gärningsmän som är vanligast i attacker mot kvinnor eller män, men det går ju att göra en kvalificerad gissning.
Monster! Jag såg nyhetssändningarna om Nathalia i morse. Blir lite tagen på sängen också, med tanke på mitt tidigare inlägg om hatbrott.... Hänger på Johannes fråga, finns det något mönster, organisering här?
SvaraRaderaJa fy fan, monster är rätt ord. Blev lite chockad när jag upptäckte att Colombia är världsledande... Mer smickrande topplaceringar finns ju helt klart.
RaderaSå fruktansvärt. Verkligen en hemsk statistik att vara i toppen av. Hade ingen aning om att det var så heller, man hör mest talas om det i Afganistan. Idioter är svårt att trolla bort. Däremot borde det väl gå att begränsa försäljningen och förse den med vissa regler...??!?
SvaraRaderaJa, förra året kom en ny lag som bland annat begränsar försäljningen, men den har inte reglementerats ännu (den verkar ha fastnat i byråkratins maskineri), så den har inte riktigt börjat tillämpas ännu...
RaderaI did not know about this horror in Colombia but it makes sense that this crime has a strong grip in the Colombia's society. Colombia has had a very bloody history throughout and in a society such this one, acid attacks are another way to control/victimize people in particular women.
SvaraRaderaThe machismo culture that sees women as a thing, a property and while Latin America continues to see women this way, it will continue to happen horrible things like that.
It will take years before latin men change and see women as equal specially in Colombia.
Yes, I think that it is no coincidence that it is especially Colombia in Latin America that has this high prevalence, I think it has a lot to do with the general level of violence in the society that leads to a higher acceptance, or a desensitizing of atrocious acts of violence like these.
RaderaVidrigt.
SvaraRaderaVerkligen.
RaderaQuería compartirte un artículo:
SvaraRaderahttp://www.theatlantic.com/international/archive/2014/04/who-am-i-to-judge-will-the-pope-condemn-homophobia-in-uganda/284216/
Saludos,
Santiago
Muchas gracias! Siempre mandas artículos muy interesantes!
RaderaUn abrazo!
Men... vad använder man syran till, förutom att kasta den i ansiktet på folk? Nu har jag förvisso aldrig letat, men har nog aldrig sett någon dunk med syra bakom disken i en svensk affär?
SvaraRaderaNej, det har jag också frågat mig! Även om offren från syra-attacker är alldeles för många så är de ju ändå inte så många att detta ensamt kan skapa tillräcklig efterfrågan. Tydligen används det till att rengöra golv m.m. i industri- och kommersiella lokaler. Det verkar ju lite överdrivet att skura golvet med syra, men med tanke på att precis alla rengöringsmedel för hemmabruk innehåller klorin i högre eller lägre grad är det ändå inte helt otänkbart.
Radera