söndag 11 januari 2015

Karibienresan

Vi bokade ju en resa till Karibien för jättelängesen, så strax efter jul satte vi oss på planet mot Santa Marta (igen). De första fyra dagarna hade vi bokat en lägenhet via Airbnb, i ett superlyxigt lägenhetskomplex precis vid stranden, med tre pooler och restaurang och bar. Såhär såg det ut från vår balkong:

Det var helt underbart, däremot kommer ju Colombias vidriga klassamhälle fram så himla tydligt på sådana ställen. Som att det satt en skylt vid poolen där det stod barnskötare, hembiträden, livvakter och chaufförer får inte använda poolerna. Alltså. Dels den explicita separationen mellan olika sorters människor, men också att det finns folk som har med sig barnskötare, hembiträden, livvakter och chaufförer på semester. Och ja, i lekparken med Gael var Oscar och jag i princip de enda föräldrarna, resten var barnflickor tillsammans med barnen.

Colombia är fantastiskt på många sätt, men förutom våldet så är det brutala klassamhället en av de otrevligare sidorna av landet.

Hur som helst. Som semester var det ändå fantastiskt. Vi hade fyra underbara dagar där vi varvade strand med pool med strand med pool. Och inget mer. Jag illustrerar med en bildkavalkad:


Jag fyllde ju år i Karibien också, och Oscar hade letat upp vänner till mig från hela världen och bett dem skicka videohälsningar, som han satt ihop till ett kollage. Trettiofem minuter långt var det, med hälsningar från Sverige, Colombia, Frankrike, Libanon, Japan, USA, Kanada, Argentina och Chile!

Bland de finaste presenter jag någonsin fått. Jag började födelsedagen med att storböla.

Efter fyra dagar lämnade vi det lugna lyxlirarlivet för lite autentiskt karibiskt nyårsfirande i Ciénaga, men det får bli ett eget inlägg.

13 kommentarer:

 1. Ser ju helt underbart ut. Själv har jag kommit hem till Sverige igen efter att ha tillbringat jul och nyårshelgerna med min nya (dvs min frus) släkt i Panama. Inte riktigt samma standard, även om jag och frun hängde lite vid Hardrock Hotells pool och de hade Social Areas i huset där vi bodde. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var helt underbart! Och Panamá låter inte helt fel! Har inte lyckats sätta min fot i Centralamerika trots 10 år i Sydamerika... Någon gång måste det bli av!

   Radera
 2. Vilka magiska bilder, ser helt underbart ut. Men HJÄLP vad sjukt med poolskylten.
  Förresten fantastisk idé med videohälsningar, den ska jag helt klart sno och göra för någon annan någon gång! Så fint tänkt av Oscar!
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjukt. Och ja, sno idén! Det var världens bästa!

   Radera
 3. Gud vad underbart! Har en känsla av att jag skulle älska Karibien. Förutom det explicita klassamhället då. Fy fan vad vidrigt.

  Men din present alltså! Vilken man du har :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vilken man jag har :) Håller med. Du skulle säkert älska Karibien. Det är svårt att inte göra det.

   Radera
 4. Okej. Oscar är officiellt den bästa personen som finns på att ge presenter. Jag fyller år den 8 november, kan du hälsa.

  Och kul att ni kommer till Sverige! Skulle ha kommenterat det för länge sedan (eller gjorde jag det?), men ja. Livet och så vidare.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe jag hälsar!
   Och ja, kul och spännande (och just nu lite stressigt) att vi snart sitter på ett plan till Sverige!
   Kram

   Radera
 5. Vad härligt det ser ut! Och jag gillar hur du alltid lyckas få in intressanta samhällsperspektiv i dina inlägg, oavsett vad det handlar om :)

  SvaraRadera
 6. Under ytan finns väl klasskillnader i Sverige också, men inte sådär tydligt. Och det är ju tillåtet och möjligt att överskrida dem på ett annat sätt. För en svensk känns de där skillnaderna lite obehagliga. Annars ser det ju väldigt härligt ut!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns inte riktigt som lika vattentäta skott i Sverige. Och lika explicit exkluderande...
   Men ja, i övrigt var det härligt!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.