torsdag 29 maj 2014

Anledning 9: Gästfriheten

Näst sista anledningen, fast det finns många, många fler. Det är svårt att skriva om den utan att få det att låta som en klyscha.

Folket i Colombia är så himla härliga och öppna och gästvänliga.

Men det är ungefär precis så det är. Du är alltid välkommen till någons hem. En väns vän är din vän. En väns familj är din familj. Finns det hjärterum så finns det stjärterum omsatt i praktiken.

Man vet aldrig riktigt hur många som dyker upp på en fest. Eller ens på en middag man bjudit in kompisarna till. Deras kompisar kan mycket väl också hänga på. Och då delar man på den maten som finns. Det skulle aldrig, aldrig, aldrig någonsin hända att barnens kompisar skulle få vänta på rummet medan familjen åt.

När mina föräldrar hälsar på är det ett ständigt sjå med att avstyra alla möjliga inbjudningar så att inte precis varje dag är uppbokad med luncher hos alla vänner och bekantas föräldrar (som alltsom oftast inte pratar engelska, och mina föräldrar pratar inte spanska. Det är dock inget hinder för inbjudningarna). Eller varenda helg med resor till olika lantställen.

När Oscar och jag gifte oss kom både vänner och familj från Sverige på besök. Vi var sju personer i vår lilla trea. Två andra kompisar bodde hos vänner till oss, som de inte kände, men våra vänner är deras vänner, och självklart välkomna.

I Colombia är du alltid välkommen, och det älskar jag.


8 kommentarer:

 1. Gästfrihet tycker jag att vi i Sverige borde bli bättre på. Jag kan irritera mig på att det finns en del snåla människor som alltid vill göra upp noga om vem som ska betala vad innan en fest. Och då pratar man ju inte direkt om människor som har svårt att få ihop mat för dagen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis! Eller att alla har med sig egen dryck till en fest och ingen delar med sig… Här har alla med sig, men allt ställs in i kylskåpet och alla dricker av allt.

   Radera
 2. Jag kan intyga att detta med gästfriheten stämmer. Vi har firat jul med colombianska familjer, vi har bott i deras hem och de har tagit ledigt från jobbet bara för att guida oss.
  Allt detta utan någon som helst baktanke att få tillbaka igen. Vi har alltid känt oss välkomna i Colombia.

  SvaraRadera
 3. But that is not only in Colombia...it happens in other latin countries as well!

  SvaraRadera
 4. kulturkrock i Sverige nyår 2010. som uppväxt i en colombiansk familj, där man aldrig tar betalt för middag, fika m.m, så trodde jag att min och min mans inbjudan till nyårsmiddag hos en vän var just en inbjudan. chocken kom och stämningen dog ganska rejält när hon en vecka innan påminde om att ta med 300 kr per person för maten. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hjälp. Ja det skulle ju verkligen inte hända i Colombia. Känns rätt främmande för mig också.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.