fredag 27 mars 2015

Lösryckta intryck

Jag har inte hunnit sätta mig ner och andas, eller känna efter. Men såhär, några lösryckta intryck utan någon som helst inbördes ordning:

Kunna handla allt möjligt gott på affären! När som helst! (Eller nej, inte riktigt när som helst, det är ju inte precis Colombia-öppettider eller sitta hemma och bli sugen på något och bara ringa efter hemkörning. Men ändå). Och inte tänka att jag måste passa på att äta allt NU och bunkra upp för att ta med i resväskan.

Varmvattnet i kranarna blir varmt nästan direkt, utan att man måste spola bort flera liter först. Och kallvattnet är jättekallt.

Byråkratin. Förutom Migrationsverket som ju är ett kapitel för sig så älskar jag byråkratin. Bara grejen att kunna mejla tjänstemän. Och de svarar! På det man faktiskt frågat om! Jättesnabbt! Jag gick till bankkontoret häromdagen för att fixa bank-ID och jag var den enda kunden på hela kontoret och personen i kassan sa lite frågande att ja, jag vet inte riktigt vad du gör här. (Inga förstorade kopior på ID-kortet? Inga fingeravtryck? Två referenser?) ALLT GÅR ATT GÖRA PÅ INTERNET. Nästan allt, och går inte det så går det på telefon. Bara grejen att inte behöva planera in en massa köer på en massa olika myndigheter under kontorstid. Vilket lyft i livskvalité.

Folk verkar handla hela tiden? Kläder och inredning och sånt. Folk går runt med nya kassar ständigt känns det som.

Apropå handla: Begagnatmarknaden! Varför köper folk en himla massa nytt när utbudet på begagnat är enormt? Och hur billigt som helst! Jag håller på att bunkra upp inför flytten till nya lägenheten och har hittat lampor och soffbord för inga pengar alls nästan på köp- och säljgrupper på Facebook. Helt otroligt.

Och de två bästa uppfinningarna kanske någonsin: Mobilt bank-ID och Swish. Jag fattar att ni tänker att "gäsp, det har ju funnits hur länge som helst", men det här är en helt ny värld för mig och jag ramlar nästan av stolen av förundran. Vilken revolution! Min referensram för att kunna föra över pengar till någon annan är: ta reda på namn, personnummer, bankkonto, typ av konto och bank. Registrera kontouppgifterna i din internetbank. Vänta tre bankdagar på att det ska aktiveras. För över beloppet och vänta två bankdagar till på att det ska vara framme. Det här med att bara föra över pengar till en annan persons konto VIA MOBILEN BARA GENOM ATT SKRIVA DERAS TELEFONNUMMER OCH SÅ KOMMER DET FRAM DIREKT! Jag vill swisha pengar hit och dit hela dagarna.

11 kommentarer:

 1. Ha om du känner ett oundgänglig behov av att swisha så är inte jag den som är den. Du får gärna swisha till mig ;o)

  SvaraRadera
 2. And since I will be moving from the US to Sweden, I wonder how I will feel about your Swedish system...I can tell you, I have read in some American blogs that the Swedish system is slower compare to the American one. But so far, I think I will like the way Swedish people declare their taxes...one paper and it is done. The American tax system is out of control and we need to hire someone to do it for us and it is not just one paper to fill out, it is a whole package!!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. That's interesting! The Swedish bloggers living in the US that I read all seem to think that the US bureaucracy is really old-fashioned, complicated and inefficient... So who knows, maybe you'll be pleasantly surprised! At least (almost) everything can be done over the internet and that's a big plus in my book!

   Radera
 3. Oj vad snabb du är på att lära dig saker! Jag har fortfarande inte fattat hur Swisch funkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag älskar digitala lösningar, jag har gått och längtat i flera år efter att kunna göra saker på internet på ett vettigt och enkelt sätt... :)

   Radera
 4. Jejeje te doy mi numero de celular así ne envías un dinerito??? Jejeje

  SvaraRadera
 5. Det finns visst nån Bortskänkes i Umeå-grupp på Facebook också. Om du vill ha saker helt gratis. Kolla upp!

  SvaraRadera
 6. Det finns ju en anledning till att second hand-marknaden är så stor i Sverige; Folk shoppar som galningar och ska ha nytt hela tiden = det gamla's gotta go liksom. Win win...

  har själv inte testat swish, jäklar vad snabb du är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen helt otroligt! Det är hur mycket som helst på de där facebook-grupperna, särskilt kläder och skor som är "aldrig använt" eller "använt en gång", och jag känner bara va?!?!

   Du borde testa swish, hur praktiskt som helst :)

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.