lördag 15 september 2012

Till exempel sånt här

Det här med att tänka mer på att flytta till Sverige efter vi fått barn... Å ena sidan handlar det om att vilja ge Gael den barndom jag hade, med sommarstuga, upptäcktsfärder på öar, bärplock i skogen, allt det där. Å andra sidan har det såklart att göra med hur otroligt mycket lättare det är att ha barn i Sverige. Det är ett land som är uppbyggt för att underlätta för barnfamiljer. Inte bara rent ekonomiskt, även om jag såklart kan drömma om barnbidrag, subventionerad barnomsorg och betalt VAB. Men också det rent praktiska.

Häromdagen var Lebys sjuk och kunde inte komma och ta hand om Gael. Oscars föräldrar, som ställer upp jättemycket för oss, kunde inte heller, för Oscars mamma behövde fixa något ganska akut med pensionen och i det här ärkebyråkratiska landet betyder det en hel dags flängande runt hela stan och köa på olika myndigheter och jaga stämplar och skriva på papper och lämna in brev och så vidare.

Så vi blev strandsatta, Oscar och jag. Eftersom jag i teorin får jobba hemifrån och Oscar inte kan det, så stannade jag hemma med Gael. Oscar åkte så tidigt han kunde till kontoret för att kunna komma hem tidigt på eftermiddagen. Såklart fick jag knappt ett enda jobbmejl ens skrivet förrän Oscar kom hem. Det är omöjligt att jobba med en sjumånadersbebis hemma. Inte heller fick jag något annat gjort hemma, stöket hopade sig och jag förstår inte för mitt liv hur Gaels barnvakter gör för att lämna över en presentabel lägenhet till oss varje dag.


Vid såna här tillfällen, då kan det hända att jag tänker, eventuellt kryddat med lite svordomar, att om vi bodde i Sverige skulle det här inte behöva vara något problem, för vi skulle fortfarande vara föräldralediga, ända tills Gael började på dagis och då skulle vi inte vara beroende av barnvakt varje dag. Det skulle vara så mycket enklare då.

22 kommentarer:

 1. Alexandra I15/9/12 11:57

  Är det stök, så har jag det utan barn, bara två barnsliga vuxna, hahaha!

  SvaraRadera
 2. Älskar hängmattan i fönstret! Så vill jag också ha när jag har ett eget hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det är världens bästa grej att ha hemma, faktiskt.

   Radera
 3. Ni gör det bra som ändå får ihop det med allt det praktiska! Jag vi är verkligen bortskämda i det här hörnet av världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Vi tänker oss barn nummer två i Sverige...

   Radera
 4. Nu ska jag välja bland alla Molaskor :-)

  SvaraRadera
 5. Åh vad jobbigt, jag förstår till fullo att man längtar hem i sådana lägen. För oss är allt på planeringsstadiet än så länge. När är bästa läget att flytta hem? Ju förr desto bättre för att kunna få barn i Sverige i lugn och ro, eller dra ut på det för att gynna ekonomin och karriären?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, det är svåra beslut... Nu tänker vi (jag) som så, att barn nummer två blir i Sverige!

   Radera
 6. Vi har det onekligen bra i Sverige. Har själv vabbat med dottern idag. Det är lyx att kunna vara hemma med sjuka barn och få betalt.

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 7. Ni är grymma som får ihop allt, tycker jag. Tyskland har mycket fint när det gäller VAB och sånt (10 dagar om året tror jag att man brukar få) men Sverige är verkligen fantastiskt på den punkten. Heja er!

  SvaraRadera
 8. Vi flyttade hem till Sverige och har nyss fått barn nr 2 här. Min erfarenhet är att försäkringskassan är rätt bussiga och generösa. Vi fick tillgodoräkna oss massa dagar för dottern som föddes utomlands och ersättningen baserades på lönen så snart jag fått fast anställning. Vi chansade och flyttade fast bara jag fått jobb men det ordnade sig fint och mannen fick rätt snart jobb fast han inte kan svenska. Visst är det ett stort steg men vi är supernöjda och myser nu med lååång föräldraledighet! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det var PRECIS vad jag behövde höra!
   Kram!

   Radera
 9. En fråga lite off topic men ändå inte. Går du till BVC med Gael? Hur ser den Colombianska tillväxtkurvan ut? Har försökt googka på den men får ingen bra träff är det för att ni följer WHO's standard?

  Blev visst många frågor ;-).
  //Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns inte BVC utan man går till barnläkaren. Jag vet faktiskt inte vad det är för kurva, men jag tror att det kanske är WHO... Har du en mejladress så kan jag mejla den scannad till dig :)

   Radera
 10. Hej!!

  Hittade din blogg av en slump. Jag har fått ett erbjudande från mitt jobb att var stationerad i Cartagena i norra Colombia i 6månader.

  Har en dotter som är 6år och en dotter som är 6månader undrar hur du tror det skulle funka att med familjen ner och bo Cartagena i 6månader och vad skall man tänka på isåfall.

  Tack på för hand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Kort svar: Kör på! Längre svar kommer i eget inlägg :)

   Radera
 11. Hej Annika! Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på. Jag vill resa till Colombia på en enkelbiljett..kommer resa som turist, alltså utan visum. Är det möjligt? Eller måste man ha en hemresa för att få komma in i landet. /Nadia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det brukar inte vara något problem att komma in i landet, i tullen kollar de aldrig. Däremot finns det internationella regler som säger att flygbolagen kan bli bötesskyldiga om de flyger in "illegala invandrare". Därför kollar de rätt noga, så risken är att du blir stoppad och inte får checka in på Arlanda. Jag har blivit kollad flera gånger vid incheckning att jag verkligen har visum, eftersom jag inte haft utresebiljett.
   För att ta det säkra före det osäkra och undvika att bli stoppad från att ens kliva på planet i Sverige skulle jag köpa en utresebiljett från Colombia till var som helst, men en återbetalningsbar sådan, visa upp vid incheckning och sedan avboka och få pengarna tillbaka.
   Kram!

   Radera
 12. Ja, det är HELT omöjliht att göra nåt annat än just ta hand om barnet. Jag förstår inte hur folk får för sig att starta företag och läsa kurser och annat när de är hemma och tar hand om barn. Jag hinner verkligen bara ta hand om barnet.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.