lördag 14 september 2013

Latinamerikas sämsta stad?

Häromdagen publicerades ännu en internationell rangordning, den här gången av The Economist Intelligence Unit, som väl ändå kan ses som rätt seriösa. De rangordnar årligen världens mest levnadsvänliga städer ("most liveable cities"), från en lista 140 städer världen över, enligt fem kategorier - stabilitet, sjukvård, kultur & miljö, utbildning och infrastruktur.

Varje kategori har en massa indikatorer som sätts samman och vägs mot varandra och så vidare, och så vidare.

Hur som helst. Slutresultatet är en poängsumma mellan 0 (helt outhärdligt) och 100 (idealt). Världens mest levnadsvänliga stad, Melbourne, fick 97,5 poäng. Världens sämsta, Harare, fick 38,4.

På den här listan utmärker sig Bogotá på två, ganska motsägelsefulla, sätt.


Å ena sidan toppar Bogotá listan över de städer i världen som mest har förbättrat sin levnadsvänlighet under de senaste fem åren, med god marginal till tvåan.

Å andra sidan ligger Bogotá i botten av alla latinamerikanska städer som finns med på listan. Med sina 59,6 poäng hamnar staden på plats 111 av 140. Intervallen mellan 50 och 60 poäng beskrivs som att levnadsvänligheten är väsentligen begränsad ("liveability is substantially constrained"). Även om det inte är långt till nästa intervall är inte den särskilt upplyftande heller - negativa faktorer påverkar det dagliga livet ("negative factors have an impact on day-to-day living").

Alltså, jag vet inte jag.

Visst funkar saker och ting inte alltid lika smidigt som i, säg, Sverige. Visst, det är helt oproportionerligt dyrt.

Men sämst i hela Latinamerika? Det finns ganska många andra (stor-)städer i Latinamerika som jag mycket mindre gärna skulle bo i än Bogotá. Norge har till exempel just flyttat sin ambassad från Caracas, Venezuela till Bogotá, av säkerhetsskäl. Just sayin'.


Colombia Travel Blog skrev ett inlägg till Bogotás försvar, där de går igenom punkt för punkt på indexet. Även om jag inte riktigt håller med allt - alltså att argumentera för sjukvårdssystemet, till exempel, är ju rätt verklighetsfrånvänt - så håller jag med i sak.

Jag älskar ju Bogotá. Med alla sina fel och brister. Och IEU har fel, om ni frågar mig.

11 kommentarer:

  1. Och jag älskar Caracas:)
    /MilLa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, ja jag kan egentligen inte uttala mig alls, har aldrig varit där!

      Radera
  2. Oj. Blir faktiskt förvånad, Bogotá har ju annars räknats till en av de säkrare städerna i Latinamerika. Sen är det ju bara en sida av myntet. Sådana här rankningar kan ju inte mäta hur man mår av att bo där. Låg inte Colombia väldigt högt upp i Happy Index förresten? Och större delen av colombianerna bor ju faktiskt i huvudstaden... kanske är dags att skapa en "vi som älskar Bogotá"-grupp? :). Kram du fina Bogotá-bo!/Julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen eller hur! Mycket märkligt. Och säkert väldigt subjektivt, trots siffror och index och mätningar hit och dit.

      Radera
  3. Svårt att jämföra men kanske är det brist på kollektiva färdmedel som gör att Bogota får sämre rankning än övriga städer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske... För att få tillgång till hela rapporten måste man betala och det hade jag inte lust med så jag läste bara sammanfattningen. Där står det inte så detaljerat hur mycket poäng det blev i varje kategori.

      Radera
  4. Intressant inlägg! När du nämner sjukvården blir jag nyfiken på framförallt förlossningsvården. Födde du barn där eller hemma i Sverige? Och hur är det med mödra- och förlossningsvård där? Tänker att det säkert är stora skillnader i vad en har för möjligheter att betala i och för sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag födde här! Jag har skrivit lite om det i de här tidigare inläggen:
      Colombias sjukvårdssystem, inlägg 1, inlägg 2
      Gravid med Colombias mödravård, inlägg 1, inlägg 2

      I korthet - Colombia har fantastisk sjukvård, om du har möjlighet att betala för den. Vilket såklart bara en liten elit bland befolkningen har.
      Jag är supernöjd, men vi hade ju privat sjukförsäkring (billigaste som fanns, men skillnaden mot den allmänna är ändå enorm). En annan stor skillnad mellan Sverige och Colombia är att det är oerhört mycket vanligare med kejsarsnitt här, vilket jag helst hade sluppit, men nu blev det så eftersom det var problem med moderkakan osv.

      Radera
    2. Tack för svar! Ska läsa de andra inläggen, tycker det är jättespännande. Och vilken tur att ni hade sjukförsäkringen, särskilt eftersom det blev kejsarsnitt. Men det är så fruktansvärt att så många kvinnor i världen inte får den vård de behöver. Det gör mig så himla upprörd och ledsen.

      Radera
  5. Kan den här vara intressant för några av dina läsare?
    http://www.ft.com/intl/cms/d2ec5854-cd1e-11e2-9efe-00144feab7de.pdf

    Salu'os!

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.