torsdag 5 maj 2011

Colombiansk politik

Här i Colombia går nyhetsflödet med rasande fart. Bin Laden är redan glömd, för sedan dess har det hunnit hända en massa på hemmaplan. Det här är veckans två stora nyheter från Colombia:

Bogotás borgmästare har avsatts. Efter korruptionsskandalen där miljoner och åter miljoner pesos har gjort rika byggherrar ännu rikare, och Bogotá ännu mer kaotiskt med ofärdiga vägbyggen över hela stan, har nu överinspektören beslutat sig för att stänga av borgmästaren under tre månader, med omedelbar verkan.

Detta sker fem månader innan nästa borgmästarval, och är kanske den sista spiken i kistan för Polo, Colombias en gång så lovande vänsterparti. Bogotá, som hyllades i dokumentären Monsterstäder (som visades på SVT förra året), har totalt körts i botten av en korrupt borgmästare, och med det också hoppet om ett vettigt vänsterstyre i högerlandet Colombia inom en nära framtid.

Colombia befinner sig i väpnad konflikt. Ja, det låter ju inte som mycket till nyhet, precis, den som har lite koll vet ju att Colombia innehar titeln världens längsta ännu pågående väpnade konflikt. Men under förra presidenten Uribes två perioder (2002-2010) försvann konflikten. Enligt honom fanns det inte längre någon konflikt, och gerillan var en terroristgrupp.

Den som har något hum alls om internationell rätt förstår ju att det inte bara handlade om ord, för erkännandet av en väpnad konflikt innebär förpliktelser att följa lagar och regler som gäller i krig, och att behandla väpnade aktörer på ett visst sätt. En terroristgrupp kan man istället behandla lite hur som helst, George W Bush-style. Och det här med respekt för lagar och regler och mänskliga rättigheter var inte riktigt Uribes tekopp, han var mer för hårda tag.

Men nu har alltså president Santos med regering erkänt (till Uribes förfäran och protester) att Colombia visst befinner sig i väpnad konflikt. Vi får väl vänta och se vad det leder till i praktiken.

----------
PS Vill ni läsa mer så har Magnus Linton och Colombianätverket skrivit om borgmästaren.
Och för den som vill läsa colombianyheter i allmänhet har det utmärkta veckomagasinet Semana en del på engelska.
Både New York Times och The Economist har tidigare beskrivit Bogotás uppgång och fall.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Det kändes ju verkligen spännande när Santos tog över att se hur tätt i Uribes fotspår han skulle följa, alternativt hur annorlunda hans styre skulle bli.

    Att erkänna att Colombia är ett land i krig känns ju rätt givet, men är uppenbarligen ingen självklarthet.

    SvaraRadera
  2. Såg du Santos tal för några veckor sedan, då han helt apropå konstaterade att när han inte längre var president, skulle han i alla fall inte hålla på att lägga sig i vad den sittande presidenten gjorde... Inte så subtil känga till en viss herr U...

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.