onsdag 2 maj 2012

Permanent!

Efter drygt fyra år och sex tillfälliga visum satte jag idag äntligen min fot på Migraciones för vad jag hoppas är sista gången på i alla fall väldigt, väldigt länge.

Idag blev jag nämligen, i egenskap av mor till en colombiansk medborgare, stolt innehavare av ett permanent colombianskt uppehållstillstånd.

Det innebär inte bara att jag numera slipper fajtas med byråkratin minst en gång om året för att förnya det temporära visumet (vilka dessutom kostar drygt 200 dollar styck), utan jag får även den stora äran att rösta i lokalval. Synd bara att borgmästarvalet var i slutet av förra året och inte sker igen förrän om fyra år, men ändå.

Och framför allt får jag stanna i Colombia för alltid om jag skulle vilja det. Det upphör bara om jag befinner mig utanför colombianskt territorium mer än två år i sträck, men det ska jag väl klara av att undvika, semesterresor till Colombia räknas nämligen också, så även om vi skulle flytta till Sverige i framtiden behöver jag bara kila förbi en gång vartannat år för att ha rätt att bo i landet foreverandever.

Nu blir ni inte av med mig så lätt, Colombia!

13 kommentarer:

 1. Grattis! Framför allt till att slippa stå i jävla kön på migra! Om fem år kan du även få ut colombiansk nationalitet. Själv har jag faktiskt funderat på det eftersom jag kan få passet nu. Vet ej om det ger några fördelar, men som en symbolisk grej skulle det kanske inte vara helt fel. Och lite kul. Typ "colombianskan Annika Dahlén publicerar sin efterlängtade rapport om abortkampen i sitt hemland". Eller "den colombianska journalisten Julia Svanberg kämpar för sina compatriotas rättigheter." Hehe. Nä, jag ska nog gå och kojsa nu. Godnatt!

  SvaraRadera
 2. Hej! Så roligt att läsa en blogg av en annan utlandssvensk! Jag hittade hit via en kommentar på KattaKvack. Kram Annelie

  SvaraRadera
 3. Grattis till dig! och grattis till Colombia!

  SvaraRadera
 4. Grattis! Äntligen. Och tänk att du redan bott där 4 år.Vad tiden går. Vi träffades ju innan du ens flyttat dit liksom.

  SvaraRadera
 5. Grattis! Skönt att slippa både byråkrati och extra utgifter :)

  SvaraRadera
 6. Allihopa: Tack!

  Mammas Machete: Ja VERKLIGEN! Även om det har blivit mycket bättre från och med i år när de flyttat till ett nytt ställe och anställt dubbelt så mycket folk. Nu är det plötsligt rätt effektivt, till och med.
  Ja, nationalitet skulle ju vara något! Jag tror till och med att det bara är tre år som gäller för mig eftersom jag är gift. Det vore ju fint att kunna vara med och rösta i ett presidentval också (fast rösta bort Santos hinner jag nog inte för det är väl om mindre än tre år).

  SvaraRadera
 7. Grattis! Förstår att det är skönt att få stanna så länge du vill nu. Går själv i liknande visumtankar här i Australien, vill få mitt PR så jag slipper vara bunden till mitt sponsrade jobbvisum.. Inte är det lätt alla gånger att bo utomlands!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.