fredag 6 november 2015

Äntligen får alla bli föräldrar i Colombia

För drygt ett år sedan kom Colombias konstitutionsdomstol med ett viktigt beslut - Verónica skulle få adoptera sin fru Ana Elisas biologiska barn.

Det var ett stort framsteg, men det var ändå fegt, eftersom domstolen underströk att det var ett beslut för just det här specifika fallet, och att det hur som helst endast handlar om närståendeadoption.

Men igår kom de äntligen med ett historiskt beslut, som handlade om själva adoptionslagstiftningen och inte om ett specifikt fall.

Adoptivföräldrarnas sexuella läggning får inte utgöra ett kriterium för bedömningen av deras lämplighet.

Det vill säga, även samkönade par får adoptera barn i Colombia, även i fall där inte ena personen i paret är biologisk förälder till barnet. Äntligen.
Utanför konstitutionsdomstolen i Bogotá
Vad det är skönt med lite positiva politiska nyheter för en gångs skull i denna mörka politiska tid. Grattis, Colombia! För den som läser spanska och vill veta mer om domstolens resonemang finns pressmeddelandet att läsa här.

6 kommentarer:

 1. Gött att det går framåt!

  SvaraRadera
 2. Hurra, underbart! :-D Vet du hur pass "säkert" beslutet är, alltså vilka möjligheter finns det att överklaga och upphäva det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... Alltså, el Procurador kommer ju garanterat att försöka annullera beslutet. Det har han ju gjort med alla beslut hittills som har något att göra med HBT (eller abort), men det har alltid blivit nekat, eftersom det ju är konstitutionsdomstolen som själva beslutar om bifall eller avslag.
   Och konstitutionsdomstolens domar är ju tolkningar av själva grundlagen, så i princip, så länge inte grundlagen ändras (och det är rätt meckigt), kan inte beslutet hävas. Däremot får vi väl se hur det går i praktiken, lite som abort, det finns ett jättebra domslut från konstitutionsdomstolen som legaliserar abort, men när det ska implementeras i verkligheten sätts alla hinder i världen upp.
   Men så gott som garanterat, att beslutet upphävs kommer inte att ske.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.