måndag 13 februari 2012

Hemma hos-reportage, del 10

Jag älskar böcker, och jag älskar bokhyllor. De ligger lätt på topplistan över snyggaste inredningsdetaljen. Trots att tryckta böcker tar mycket plats och kanske inte är världens miljövänligaste så har jag otroligt svårt att tänka mig att gå över till e-böcker. Kalla mig konservativ, men böcker ska vara av papper, med snygga omslag.

Så naturligtvis var vi tvungna att styra upp en ordentlig bokhylla förr eller senare i det här hushållet. Sagt och gjort:

Den är inte lika maffig som Josefins bokhyllevägg, men den är stor, och fin, och den har fortfarande en massa plats att fylla ut mer böcker* i. Och i ett land där ett genomsnittligt hushåll äger mindre än 10 böcker, en genomsnittlig person läser 1,6 böcker om året, och 40% av föräldrarna aldrig läser för sina barn är den här bokhyllan enorm.

*Här passar jag på att flika in en liten hint till alla framtida colombiaresenärer som sitter därhemma och tänker "å, jag har visst lite plats över i min packning, jag kanske skulle ta med något till någon trevlig utlandssvensk". Jag säger bara: Svenska böcker! Svenska tidningar!

8 kommentarer:

 1. Oj, vilka låga siffror över böcker i Colombia! Kan det ha att göra med priset på böcker? Minns bara att det var svindyrt i Argentina... och tydligen ännnu dyrare i Chile... Och i Bolivia köpte jag bara piratkopior, som säkert kostade en dagslön för en genomsnittlig bolivian.

  SvaraRadera
 2. En tu apto se quitan los zapatos al entrar como en Suecia?

  SvaraRadera
 3. Ja massor i jämförelse. Blir lite avundsjuk på platsen för nya böcker eftersom jag redan fyllt mina fyra rätt bra, och inte direkt har plats för en ny.

  Den dagen jag kommer till Colombia ska jag ha det i åtanke, jag lovar!

  SvaraRadera
 4. Om du visste vad jag saknar mina bokhyllor och hoppackade böcker! I Spanien har jag inte lyckats fylla mer än tre och ett halvt hyllplan. Hade du bott närmare hade vi kunnat låna av varandra...

  SvaraRadera
 5. Oj vad jag saknar böcker och att få äga en bokhylla! Jag har den senaste tiden upplevt en otrolig bokabstinens och mina kollegor på vandrarhemmet har bara kollat på mig konstigt när jag sagt det.

  I Sverige läser jag nog en bok i veckan minst, ännu mer när jag studerade vid universitetet.

  Så otroligt sorgligt med föräldrar som inte läser böcker för sina barn. Jag har så mycket att tacka för litteratur!

  Som duktiga tjejen säger, har det med pengar att göra? Om du är hemma hos någon som har det bättre ställt, ser du bokhyllor då? Eller är det något mer kulturellt?

  SvaraRadera
 6. Förresten, hur gör ni med ledighet med filuren? Jag antar att ni gör någon kombination av att du blir mammaledig, Oscar tar ut semester och att du tar ut semester. Hur mycket tid med filuren får ni vardera och hur många månader totalt har ni innan båda måste jobba igen? Och vad händer då? Hur funkar dagis i Colombia?

  SvaraRadera
 7. Fin hylla. O det är verkligen skillnad mot Sverige i läsning. Det är sällen man ser en colombian sitta på en buss med bok, till exempel. Men jag håller inte riktigt med kommentarerna om att det är särskilt sorgligt. Det finns många sätt att både njuta och få kunskap. I Colombia, i synnerhet på landsbygden, är berättartraditionen mycket större än i Sverige. Det som verkligen är sorgligt, tycker jag, är det som Duktiga påpekar, att böcker är så dyrt. Det blir en klassfråga av det - alla borde ju ha rätt att välja om man vill läsa eller inte.

  Annika, kom och hämta fler bara! Till skillnad från dig har jag inte lyckats styra upp en ordentlig bokhylla :).

  Kram!
  /Julia

  SvaraRadera
 8. 1,6 böcker om året. Det var inte mycket.

  Tack för länken! Har varit lite efter med bloggläsandet så jag såg inte förrän nu.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.