onsdag 1 februari 2012

Typiska colombianska hem

Vitnos skrev i en kommentar om det här med min materiella svenskhet:
Med tanke på ditt inlägg om din materiella svenskhet så skrev du att resten hos er är ganska colombianskt. Vad är typiskt colombianskt?

När jag började fundera på det insåg jag att vi kanske inte har ett så värst typiskt colombianskt hem precis. Men hur som helst, det här är sånt jag associerar med colombianska hem:

I hallen
Eller hallen och hallen, förresten. Det är just det, colombianska hem har oftast ingen riktig hall, utan man kommer liksom ofta direkt in i lägenheten eller huset. Det finns inga skoställ (eftersom man går med skor inomhus) och väldigt sällan någonstans att hänga av sig jackan.

I köket
Just vårt kök är öppet, cocina americana som det kallas, och det blir allt vanligare i nybyggda lägenheter. Men väldigt många kök är smala och avlånga och instängda. Vitkaklade med lysrörslampor. Jag tänker att det beror på att det inte riktigt finns någon "träffas och laga middag hemma hos varandra"-kultur, utan köket är framför allt hembiträdets domäner och ska helst inte synas och behöver inte heller vara snyggt eller mysigt.

Det känns som att det verkligen inte är de som ska använda köken som har ritat dem, för många kök har väldigt lite och ganska opraktisk förvaring.

Tvättmaskinen i colombianska hem finns alltid i anslutning till köket, antingen i ena änden, eller i en egen tvättstuga innanför köket. Aldrig i badrummet som i svenska lägenheter.

Och apropå badrum...

I badrummet
Colombianska arkitekter verkar vara besatta av badrum. Varje hem har hur många som helst. Vår lägenhet på 64 kvadrat har till exempel två helkaklade badrum med dusch och allt. Varje lägenhet som är större än ett sovrum har alltid minst ett badrum i största sovrummet och ett i lägenheten. Tre-sovrumslägenheter har oftast tre badrum (eller åtminstone två plus en toalett). När man kollar lägenhetsannonser kan man oftast filtrera dem både efter hur många sovrum lägenheten har och hur många badrum.

I vardagsrummet
Colombianska soffbord är alltid jättelåga. De är liksom inte till för att man ska fika värst mycket vid dem, utan mer för att vara en avställningsplats för diverse prydnadssaker man vill visa upp.

Framför allt de något äldre generationernas soffbord är museum över de finaste prydnadssakerna och ger man en snöboll i present när man är på besök i ett colombianskt hem kan man räkna med att den får en hedersplats på soffbordet.

För övrigt har man väldigt sällan en TV i vardagsrummet. Däremot har alla TV i sovrummet. Jag tror inte ens vi har något TV-uttag i vårt vardagsrum, de enda lägenheten har finns i de två sovrummen.

I fönstren
Sist men inte minst är fönsterbrädor något jag verkligen saknar, det har inga fönster här. Dessutom är det alltid englasfönster utan tätningslister, vilket gör att de flesta bostäder är lite dragiga och framför allt att man hör det mesta som pågår utanför hemmet.

Det är också väldigt vanligt, återigen framför allt hos de äldre generationerna, med tunna vita florgardiner som alltid är fördragna. För att förhindra insyn, men de blockerar ju även effektivt all utsikt, tyvärr.Hur bostadsannonser skiljer sig åt mellan Sverige och Colombia har jag tidigare skrivit om här.

11 kommentarer:

 1. Sjukt intressant läsning, tänk att så mycket skiljer ändå. Besattheten av badrum var ju fantastisk med, vad ska man med TRE duschar till?!

  SvaraRadera
 2. Sånt här är både kul och intressant att läsa om:)

  SvaraRadera
 3. Verkligen kul läsning! Och som Johanna säger, vad tusan ska man med tre badrum till? Okej att vi ibland önskar att vi hade två, men det vore ju lyx det. =)

  SvaraRadera
 4. JÄTTEINTRESSANT ATT LÄSA.

  SvaraRadera
 5. Hjälp, florgardiner. Tyska pensionärer älskar dom också! *ryser*

  /Katta

  SvaraRadera
 6. En annan skillnad: Colombianer är, generellt sett, mindre besatta av inredning än vad svenskar är. Här kan man till exempel se en ensam glödlampa lysa upp ett rum. Det skulle vara helt otänkbart i Sverige...

  SvaraRadera
 7. Johanna: Men eller hur! Inte vet jag, men colombianer i största allmänhet är även väldigt besatta av att duscha. Man får inte gå utanför dörren utan att ha duschat på morgonen, även om man ska till gymmet innan jobbet, typ.

  Lala: Tack!

  Lisa: Ja, det är ju lite lyxigt med två duschar. Rätt praktiskt nu med framtida bebis, vi kan låta skötbordet ta upp en hel dusch och ha en hel dusch ledig för oss själva.

  Egoegon: Tack!

  Katta: Ja, eventuellt det tristaste som finns. Och inte särskilt snyggt heller.

  Johannes: Ja, gud ja! Mysbelysnings-biten är ett kapitel för sig!

  SvaraRadera
 8. Väldigt intressant läsning!!
  Jag förvånas också över tre duschar... Men skulle å andra sidan inte klaga på en extra toalett =)

  SvaraRadera
 9. Din beskrivning galler kanske mest medelklasshem i storre stader?
  For bor man i en mindre stad dar de flesta bor i hus kan man t.ex ha tvattmaskinen pa tredje vaningen dar man aven har plats for att torka klader och ofta pileta och plats for att hembitradet skall kunna tvatta for hand..

  SvaraRadera
 10. Nadia: Javisst är det så! Skulle till exempel Julia skriva samma inlägg skulle det säkert se helt annorlunda ut.

  SvaraRadera
 11. Intressant, och jag som är bosatt i Spanien kan inte låta bli att reflektera över att din beskrivning också stämmer mer eller mindre exakt överens med lägenheterna här i Madrid =)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.