tisdag 26 april 2011

Fysik i praktiken

Lite kuriosa: I Bogotá måste man koka ägg minst 10 minuter och pasta i säkert 12 (om det inte är snabbmakaroner, då tar det bara sisådär 8). Det är inte för att colombianer gillar jättehårda ägg och jättemjuk pasta, utan snarare är det fysiska lagar som spelar in. I korthet: staden ligger på 2600 meters höjd vilket gör att lufttrycket är lägre, vilket i sin tur gör att vattnet kokar vid lägre temperatur och därför tar saker och ting längre tid.

Hur som helst, nu när jag äntligen har lämnat in uppsatsen och inte har något bättre för mig kanske det vore på sin plats att återuppta en vetenskaplig studie i frågan som legat vilande ett tag. Jag tar mig friheten att citera en inledande mejlledes utforskning av ämnet från 2008 med en expert på ämnet i form av min far:

Eftersom jag vet att det är ett ständigt samtalsämne så kan jag meddela att här måste jag koka äggen nästan tio minuter för att få dem mamma-stil. Är det för att Bogotá ligger på 2600 meters höjd och alltså inte har lika högt lufttryck?
Kram Annika

---
Hej
Detta kräver en grundlig vetenskaplig undersökning.
Steg ett du måste mäta vattnets kokpunkt den bör vara lägre än 100 grader vid Bogotás höjd, men inte så mycket att koktiden förlängs så mycket.
hmm kan det vara så att ett colombianskt normalägg är större än ett svenskt ägg?
Enligt mina mätningar så är ett svenskt normalägg 44,86 mm i diameter och det ger en koktid på 6 min för ett mammaägg.
Om jag inte är felunderrättad så ökar koktiden med kvadraten på diametern så en liten ändring på diametern märks ganska mycket på koktiden.
Jag emotser med spänning de vidare undersökningarna i frågan.
Pappa

---
Oj, ja detta ser jag ju kräver grundligare undersökningar. Först och främst ska jag med största noggrannhet ta och mäta olika koktider och gulans hård- respektive löshet.
Sedan måste jag naturligtvis införskaffa en termometer inser jag. Å det snaraste.
Det här med äggens diameter känns lite oklart för mig. Mäts diametern på lången eller på korten? För närvarande finns bara tre ägg i min kyl, vilket inte är ett tillräckligt empiriskt underlag för en statistiskt tillförlitlig undersökning, men så fort jag växlat in min lönecheck ska jag avsätta ett kapital för vidare forskning.
Sen måste ytterligare en aspekt tas i beaktning: av etiska skäl köper jag endast ekologiska ägg (som för övrigt alltid är bruna), kan detta ha inverkan på forskningsresultaten?
Med vänliga hälsningar
ägginstitutets colombiautsände

---
Rätt laboratorieutrustning är givetvis A o O för att kunna göra noggranna mätningar så jag förutsätter att godkänd och kalibrerad utrustning införskaffas å det snaraste.
För att kunna jämföra resultaten är de viktigt att vi mäter samma saker och beträffande diametern så är det måttet på korten som gäller.
Den andra viktiga parametern är koktiden och enligt SÄI (Svenska ägginstitutet) så läggs äggen i kallt vatten och  koktiden mäts från det att vattnet börjar koka.
Mörka (bruna) ägg blir varmare än vita om de ligger i solen men nu kokar man ju ägg i vatten så färgen har ingen betydelse.
Men en annan sak kan skilja och det är tjockleken på skalet det beror på hur näringsriktig och kalkrik kost hönorna äter.
Det är för närvarande okänt för mig vilka hönor som får den bästa kosten, ekologiska eller oekologiska (konstgjorda?)
Eder tillgivne
Pappa (5min)

---

Vad säger ni? Ska jag byta forskarbana?

Och summa summarum: Tänk på koktiden om ni lagar mat i Bogotá.

11 kommentarer:

  1. Hahaha, vilket underbart inlägg. Underbar pappa! :)

    SvaraRadera
  2. väntar spänt på fortsättningen! väldans gulligt inlägg.

    SvaraRadera
  3. Tänk att ha en sådan relation till sin pappa och sådant givande samtal! :) Jag tror jag hört det där med äggen innan någonstans. Det måste säkert blivit fel ett antal gånger i början kan jag tänka mig, när du precis kommit till landet? :)

    SvaraRadera
  4. Haha, rolig kommunikation! Jag är inte ett dugg bra på fysik, men det här var lite intressant... ;)

    SvaraRadera
  5. För allas kännedom så började denna äggdiskussion för länge sen ( typ 1998 ) när vi var i fjällen, dvs Hemavan för oss Umeåbor.

    Där hade vi givande diskussioner om vi måste ändra på koktiden för äggen eftersom Hemavan ligger på ca 600 meter över havet.

    Vi hade även andra viktiga ämnen som ventillerades men de kommer säkert i senare blogginlägg :-)

    Kram mamma

    SvaraRadera
  6. Att jämföra just äggs koktider är ju ganska komplext eftersom så många faktorer spelar in. Skalets tjocklek, kortens diameter, ekologiskt eller inte, volym, luftfuktighet, hönans blodtryck vid värptillfället osv. Kan ni inte utesluta några av dessa faktorer genom att helt enkelt börja studien med att jämföra något enklare? Typ kaffets koktid. Där är ju minst en av er expert.

    SvaraRadera
  7. Haha, tänk att det kan vara så olika... Har läst ikapp hos dig nu, så mysig blogg du har! Kram

    SvaraRadera
  8. Annika, det här är ju ett jätteintressant ämne. Jag trodde nämligen att colombianer gillar mjuk pasta :-), i alla fall i Santander. Läste detta kuriosa-recept i en turistbroshyr en gång: SANTANDEREANSK PASTA Lägg spagetti i blöt över natten. Blanda i en påse ketchup och en påse tricolor. Lägg alltihopa i tryckkokaren. Låt koka i 1 timme. Klart!

    Min man kokar ägg i 20 minuter. Jag skrattade åt honom i början.. tills jag själv gjorde mina 12 minuters.. Liknande höjdaspekter finns i baknings-svängen. Har du sett att det står "lägg till en tsked bakpulver om du bor på mindre än 1000 m över havet" bak på tårtmix-paketen?
    Hej! /Julia

    SvaraRadera
  9. Julia: Fantastiskt recept! Låter ju som en riktig gourmet-rätt.

    Och det här med bakningen är ju en hel vetenskap i sig...

    SvaraRadera
  10. Gud vad sjukt att läsa detta inlägg nu, jag pratade liksom just om detta med att koka ägg i Anderna häromdagarna med mina kollegor på jobbet, har typ aldrig pratat om det innan och inte varit inne påden här bloggen på flera veckor! *telepati*

    SvaraRadera
  11. Hahaha! Vilken rolig mejlväxling! Vad härligt att ni verkar ha så bra relation.

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.