torsdag 17 december 2015

Vill man vara fin så får man... betala?

En av de vanligaste frågorna jag brukar få om Colombia är kring prisnivån. Jag har skrivit lite om det i tidigare inlägg, till exempel här, här, här, här och här. Generellt är det lite billigare i Colombia (och med Colombia menar jag egentligen framför allt Bogotá) än i Sverige men det är inte jättestora prisskillnader på allt.

Största prisskillnaderna mellan Colombia och Sverige finns (förutom på frukt, såklart) på allt som innebär att du betalar för att en person utför någon form av tjänst eller service. Till exempel taxi, restauranger, städhjälp eller frisörer. Det beror såklart på att Colombia är ett brutalt klassamhälle där människors tid och arbete värderas otroligt olika och löneskillnaderna är enorma.

Sista veckan innan jag skulle resa till Sverige rände jag runt stan för att fixa diverse byråkratiska processer, och så passade jag på att klippa håret. Jag tänkte att det var lika bra att göra det då så slapp jag fundera över det på ett tag när jag precis kommit till Sverige och skulle ha tusen andra grejer att styra upp.

Jag slank in på en frisörsalong i snofsiga kvarteren i Bogotá eftersom jag var där och fixade med lite byråkrati och inte hade tid att sätta mig i Bogotás trafikstockningar för att ta mig någon annanstans. Jag minns att jag höll på att ramla baklänges när jag skulle betala och det kostade HUNDRAFEMTIO kronor. Så dyrt hade jag aldrig knappt hört talas om att någon klippt sig.

Idag gick jag för första gången sedan jag kom hit till en frisör i Sverige.

Vi kan väl säga såhär, jag hånskrattade lite inombords åt min chock över den hutlöst dyra frisören i Bogotá när jag betalade frisörbesöket i Sverige.

Nåja, det blev snyggt i alla fall.

16 kommentarer:

 1. Bytte 7 amalgamlagningar i Cali, 700 kr. Något billigare än hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe ja det är ju en annan kategori av tjänster som är MYCKET billigare i Colombia!

   Radera
 2. Haha ja, är så jävla dyrt att klippa sig. Brukar typ toppa lite och det tar de 600 spänn för.

  SvaraRadera
 3. Haha och jag fick den motsatta chocken när jag för första gången klippte mig här i Bogotá när vi tillsammans betalade 40 000 pesos. Jag trodde jag hörde fel ;-) /Mathilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men 40 000 är ju ändå dyrt! Den här svindyra klippningen kostade 50 000 och jag höll på att vilja börja gråta. Min "vanliga" frisör tog 30 000 och det var i dyraste laget men jag tyckte att det var värt det. Alla mina kompisar fattade dock inte alls hur jag kunde betala hutlösa trettio tusen för att klippa håret...

   Radera
  2. Men det var för både mig och min kille så jag tyckte det var väldigt billigt för oss båda i jämförelse med vad jag betalade bara för mig i Sverige, men jag har inte riktigt kommit in i prisläget helt ännu, dock tycker jag allt som inkl en tjänst är betydligt billigare sen finns det ju så klart ett spann även där.

   Radera
  3. Ja, om det var för två så var det helt klart ett okej pris!

   Radera
 4. Vi är här nu och dotterns dröm är att få färga håret "dipdye" och klippa sig här. Det har vi sagt ja till eftersom priset är mycket överkomligt och hon är i rätt händer.

  //Pernilla (vän med Åsa Rudehäll)

  SvaraRadera
 5. Haha, kom och klipp dig i Norge om du vill ramla baklänges!
  (Jag brukar passa på när jag är i Sverige pga 'billigt')

  SvaraRadera
 6. Min frisör här i Ibague har höjt priset från 6 000 till 7 000, men allt är ju billigare här än i Bogota.

  SvaraRadera
 7. Nu vill jag veta vad en norsk klippning kostar!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.