onsdag 21 oktober 2015

Flygplatsen klockan 06.00

Hem, packa om och iväg igen. Lite så har det varit förra veckan och den här. Tisdag-onsdag i Östersund, hemma på torsdag, fredag-söndag i Halmstad, hemma måndag-tisdag, och nu på väg till Stockholm onsdag-torsdag.

Det är inte alltid såhär mycket resor, men just nu har de verkligen hopat sig.

Det är himla tur att själva innehållet i resorna är bland det roligaste med mitt jobb (även om kanske inte resorna i sig).

Och tur att resandet innebär flextid, traktamente och restidsersättning. Ganska grundläggande grejer, men som jag inte alls var van vid från Colombia. Där innebar resandet i jobbet enbart mer tid borta från familjen, inget annat. Det var lite av en lyx-chock att börja jobba i Sverige.

Och tur att Oscar finns på plats äntligen, och han och Gael får lite välbehövlig ensamtid ihop. De var ifrån varandra väldigt länge och den relationen tar tid att återställa.

Och tur att när jag åker tåg är det sån här himla vacker utsikt från fönstret:

Men ändå, det ska bli skönt att komma hem igen imorgon kväll och hinna få landa lite den här gången innan nästa resa.

22 kommentarer:

 1. Muy bueno que disfrutes tu trabajo.

  SvaraRadera
 2. hej.
  vad är din tankar om den nuvarande flyktingkrisen? kan sverige ta fler flyktingar(170-190k per år) är det hållbart? och var ska alla dessa människor bo om de redan finns stor bostadsbrist i t.ex stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina tankar? Det är lite kort att svara på i en kommentar, men jag tycker att det är en katastrof att vår värld ser ut som den gör så att så många människor tvingas på flykt på så omänskliga sätt. Det är väl inte hållbart i längden att ta emot den mängden flyktingar per år med nuvarande mottagningssystem, då krävs förändringar (i system och allt möjligt), men det är ju inte det som det handlar om. Det handlar om i år. Inte varje år. Jag tror att det krävs stora ansträngningar för att garantera människors värdighet, men jag ser inte vad alternativet skulle vara? Just nu, idag. På sikt vore det såklart bättre om fler länder kunde ta ett större ansvar för asylmottagandet också, inte minst USA och Kanada.

   Bostadsbristen är ju inte ett problem som kommit i och med dagens flyktingsituation, den är ju ett resultat av dåliga politiska beslut under lång tid och en utarmning av allmännyttan och kräver ett omtag som är mycket större än flyktingsituationen.

   Radera
 3. och i alla storstäderna? Bostadsbristen drabbar i första hand studenter och unga människor som vill flytta hemifrån. och andra. och vad d flyktingbarn? tror du på riktigt att han är 16-åring http://www.gp.se/nyheter/reportage/1.2866002-ensam-i-nytt-land

  Mvh från en ocañero

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länken fungerar inte, men det är inte min, eller allmänna tyckare bakom datorskärmars, sak att bedöma någons ålder. Det är inte rimligt.

   Radera
 4. Och varför måste folk flytta hemifrån just vid 18-års ålder. Så ser det inte ut överallt och så måste det inte vara... Bra svarat Annika!

  SvaraRadera
 5. Ofta behöver man flytta till en annan stad för studier eller jobb,eller hur.????? Och annan sak är ju att har vi tillräcklig vårdplatser??????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en fråga? Eller ett påstående? Eller något du vill att jag ska kommentera på något sätt?

   Radera
 6. och vad då skolplatser? Enligt migrationsverket kommer det 70 000 nya barn till skolan.. Och detta innebär att det behövs omkring 6000 nya lärare - i ett läge där det redan råder stor lärarbrist. Kan vi garantera kvalificerade undervisning till alla nya barn????

  http://www.svd.se/skolan-under-tuff-press-i-asylvagen/om/sverige

  och vad då arbetsmarknad? majoriteten av alla asylsökare är ju låg utbildade finns och sverige har mycket få låg kvalificerade jobb...

  och man kan ju fråga att varför dessa människör söker inte asyl i poland,rumänien,bulgaria, kroatia, serbia etc? vad är pulling factors till sverige? är det bidrag?? troligen?? dom kommer via 5-6 länder i europa till sverige. varför söker man asyl bara i länder som ha bra välfärd(sverige,tyskland etc.)

  bode vi inte hjälpa i närområdet? alla kan ju inte komma till europa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna garantera kvalificerad undervisning. En av punkterna i överenskommelsen mellan partierna som presenterades i dagarna handlade just om det, där finns det konkreta lösningsförslag. Hela överenskommelsen finns här om du inte läst den.

   Jag undrar varifrån du får påståendet att "majoriteten av alla asylsökande är lågutbildade"? Det stämmer ju inte överhuvudtaget. Kolla statistik här, till exempel.

   Finns säkert en massa anledningar till att människor väljer att söka asyl i Sverige istället för i andra länder (precis som andra väljer bort Sverige till förmån för andra länder), hopp om en trygg tillvaro och framtid är säkert en viktig sådan faktor. Är det på något sätt dåligt?

   Jag ser inte någon som helst motsättning mellan att "hjälpa i närområdet" (vilket Sverige också gör via bistånd som går till t.ex. UNHCR) och flyktingmottagande i Sverige.

   Radera
 7. http://www.helahalsingland.se/halsingland/soderhamn/nu-oppnar-nya-boendet-for-flyktingbarn-i-vkan

  Fråga Oscar om dessa killarna är barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, varför skulle jag fråga Oscar?

   Radera
 8. http://www.helahalsingland.se/halsingland/soderhamn/nu-oppnar-nya-boendet-for-flyktingbarn-i-vagbro

  detta länken fungerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Den fungerar. Men som jag sa ovan, det är inte min, eller allmänna tyckare bakom datorskärmars, sak att bedöma någons ålder. Det är inte rimligt. Och rent juridiskt är man barn tills man fyller 18.

   Radera
 9. Är du ett nättroll eller vill du bli omvänd eller varför skriver du detta här?

  SvaraRadera
 10. https://dendaromjenny.wordpress.com/2015/10/25/den-dar-om-att-ta-nagon-annans-jobb/

  SvaraRadera
 11. Jag vill bara debattera och ha en saklig svar från Annika. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej. Nu har jag försökt svara sakligt på frågor och påståenden. Jag tycker att det räcker såhär, jag vill inte debattera mer än så med en person som dessutom är anonym. Jag lämnar två länkar till bra och viktiga blogginlägg på ämnet och så får det vara nog.
   "Det är den tryggheten ni eldar upp"
   "Den där om att ta någon annans jobb"

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.