måndag 31 augusti 2015

Typiskt svenska hem

För länge sedan skrev jag ett inlägg om typiska colombianska hem.

Såhär några månader efter sverigeflytten finns det några detaljer som har slagit mig i svenska hem, eftersom jag helt vant mig av med att se dessa i Colombia. Det här är topp-tre detaljer som återfinns i nästan varje svenskt hem - och nästan inget colombianskt:

Skoställ och hatthylla
Första skillnaden märks redan i hallen. I Colombia, som i de flesta länder utanför Norden, har man skorna på sig inomhus. Därför finns inte heller något skostställ i hallen hemma hos folk.

Men oftast inte heller någon hatthylla, eller krokar, eller något överhuvudtaget där man kan hänga av sig ytterkläderna. Inte ens i Bogotá som inte är särskilt varmt och där folk oftast använder jacka. Svenska hallar känns väldigt möblerade i jämförelse.


Klockor
Svenska hem känns som att de är fulla med klockor överallt. Väggur och små prydnadsklockor. I Colombia kan jag inte dra mig till minnes ha sett en enda klocka på väggen hemma hos någon. Eller på något kontor heller, för den delen.

Det är ju inte bara en skillnad i inredningssmak, utan reflekterar kulturen. I ett land där förhållandet till tiden är ett helt annat, och där det inte är några problem att komma klockan tre till en lunch som man var bjuden till klockan ett, blir det såklart inte lika viktigt att hålla reda på tiden precis hela tiden.

Den enda klockan vi någonsin hade i vår lägenhet i Colombia var mikrovågsugnen. Här i Sverige sitter det faktiskt en på väggen i vårt kök. Den fick jag av farmor som tyckte att vi inte kunde vara utan en.

Termometer
Inte något som alla hem har, men väldigt många. Även det blir såklart viktigare i ett land där klimatet och årstidernas skiftningar påverkar livet väldigt mycket.

När medeltemperaturen skiljer någon grad över hela året blir inte en termometer någon nödvändig pryl.

10 kommentarer:

 1. Hej! Kul iakttagelse! Precis samma som här i La Paz. Dock märkligt att få har termometer här då alla pratar om väder och kyla konstant. Men här vet man att det är kallt när vattnet fryser i kranarna på morgonen. Tyvärr inte helt ovanligt uppe i El Alto på vintern, skönt att vi går mot vår..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns lite som att folk i Sverige är väldigt besatta av siffror och att mäta. Det räcker liksom inte med att "det är kallt" - det är väldigt viktigt att veta HUR kallt.
   Apropå svenska hem och siffror sa en colombiansk bekant som bott i Sverige ett tag till mig att "alla svenskar jag har träffat vet exakt hur många kvadratmeter alla bostäder de någonsin bott i har haft". Det känns som att det stämmer ganska väl :)

   PS Jag läser din blogg men jag lyckas aldrig kommentera på den! Vet inte vad det inte är som funkar...

   Radera
  2. På tal om att mäta, min pappa för statistik över hur mycket det regnar. Hans regnmätare (heter det så?) är nog hans käraste ägodel. Han kan skicka mig sms om hur många millimeter det regnat. Bor på västkusten, i Sverige, om det har någon betydelse? ;)

   Radera
 2. Intressant att höra om skillnader! Sånt som man ser när man kommer utifrån och har andra erfarenheter. Tiden och vädret är väl sånt som är viktigt i Sverige :)

  SvaraRadera
 3. Jag har precis flyttat ihop med min spanska pojkvän i Spanien. I packningen har jag med en temperaturmätare och jag har redan berättat för honom att vi måste köpa en klocka och ha krokar i hallen, vilket inte verkar vara trendigt här heller. Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vi hade faktiskt också krokar i hallen i Colombia. Dock inte klocka eller termometer :)

   Radera
 4. Det där med skor inomhus har jag funderat lite på. Måste man inte städa oftare (tråååkigt)? Och jag som gärna sitter med fötterna upp i soffan, har man skorna på sig då? Tänk så mycket viktigt man kan tänka på när barnen sover! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, usch vill inte tänka på vad man får med sig in under skosulorna... Ohygieniskt, och knappast lämpligt om man har barn som kryper omkring på golvet.

   Radera
 5. Dags för en premiärkommentering - skrattade högt när jag såg bilden på termometern, min mamma har en exakt likadan stående väl synlig på köksbänken. Och den används flitigt. Själv har jag en termometer liggandes på ett fönsterbleck som kollas av när jag pratar med henne (gissa vem som köpt den till mig??) - just nu 27 grader kan jag meddela. Klocka har jag i alla fall, tror att de brukar finnas i de flesta israeliska hem, däremot inga krokar i hallen, om det ens finns en hall.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.