onsdag 11 februari 2015

Svensk "byråkrati", vill du gifta dig med mig?

Idag fick vi lägenhet i Umeå. En jättefin fyra via det kommunala bostadsbolaget, med inflyttning första maj.

Jag fick mejl igår om att en kreditprövning hade gjorts och att de behövde kompletterande information (jag har ju inte deklarerat någon inkomst i Sverige de senaste sju åren). Jag mejlade tillbaka med mitt inscannade anställningsavtal och lite förklaringar, och föreslog mina föräldrar som borgensmän om det skulle behövas. Idag fick jag svar, det räckte så bra med förklaringarna. Sen fick jag hyresavtalet via min personliga sida, jag kunde skriva under genom att logga in med mitt användarnamn och lösenord.

Spontant känner jag lite såhär: Sverige, jag älskar dig. Jag älskar din TOTALA avsaknad av byråkrati.

Alltså, om allt ska vara såhär himla LÄTT kommer den här flytten att bli hur problemfri som helst.
27-åriga jag och mitt pick och pack i januari 2007.
Jag tog examen från universitetet i januari 2007. Samma månad tog jag det av mitt pick och pack som rymdes i en backpackerryggsäck, en kabinväska och en kånken och drog till Sydamerika med en enkelbiljett. Jag har aldrig varit vuxen i Sverige. Jag har aldrig haft ett svenskt heltidsjobb med semester och friskvårdsbidrag. Jag har ingen aning om hur Försäkringskassan eller Skatteverket eller sjukvårdssystemet fungerar.

En kompis som flyttat tillbaka till Sverige efter väldigt många år i Colombia sa "oroa dig inte, har du klarat dig i Colombia kommer allt i Sverige att kännas hur enkelt som helst".

Lite så känns det ju onekligen nu. Vi har ett hyreskontrakt på en lägenhet! Utan att ha behövt visa upp ett enda fysiskt papper, ingen fysisk underskrift, inga borgensmän med egna fastigheter, inga stämplar, ingen autenticering hos notarie, inga kontoutdrag, inga stämplade intyg från arbetsgivaren i flera kopior, inga förstorade kopior på ID-kortet, utan att behöva vänta femtielva bankdagar på att alla möjliga byråkratiska processer ska tragglas igenom systemet, ingenting.

Om vi säger så, det är inte precis så det går till att hyra lägenhet i Colombia.

28 kommentarer:

 1. Hehehe, inte riktigt så det går till att hyra i Spanien heller :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, kan tänka mig det!

   Radera
  2. Håller med, allt är mycket mer komplicerat i Spanien, fast kanske ändå lättare än i Colombia? Har lyckats både få min yrkestitel godkänd och gift mig i Spanien, och det var riktigt knepigt med en massa papper och underskrifter hit och dit. Man ska alltid ha några kopior på sitt pass hemma, de behövs lite överallt :)

   Carina

   Radera
  3. Haha oh ja, mycket bra att alltid ha kopior! ID-kortet kopierat med 150% förstoring, fram- och baksida...
   Jag tror inte Spanien går av för hackor på byråkratifronten heller!

   Radera
 2. Hurra! Sen kanske det inte alltid är lika lätt att få lgh i typ Sthlm, Göteborg, Malmö men grattis!

  Börjar det kännas verkligt!? Nu när det väntar en lgh? Hur är det tänkt med förskola till Gael? Vem ska ta hand om honom när du jobbar tills allt är ordnat?

  Jag tror också det mesta kommer kännas väldigt enkelt, ärligt och öppet i Sverige. Tryggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, absolut inte! Inte ens i Umeå, men jag hade som tur var stått i kö i sex år... Annars hade det nog varit lite svårare.

   Det känns både verkligt och inte! Alltså, det blir ju mer och mer konkret, men ändå känns det lite på låtsas, svårt att tro att det verkligen är sant och på riktigt.

   Radera
 3. Men grattis till läggan, och vad himla skönt!! Ni är värda lite flyt efter allt myndighetsstrul i Bogota! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och då har vi ju ändå inte ens haft särskilt mycket strul, alltså strul som i saker som inte funkar som de ska. Utan bara helt normal colombiansk byråkrati. Men det räcker och blir över! :)

   Radera
 4. Grattis! Och jag känner precis som dig, har aldrig heller varit vuxen i Sverige och vet inte riktigt hur man gör?

  SvaraRadera
 5. Grattis! Förstår att det börjar kännas verkligt med flytten nu.

  Och det här med byråkrati ja, att äntligen slippa att ständigt ha en bunt notariestämplade kopior hemma av vartenda dokument en äger. Skönt!!

  Hoppas det löser sig snart med O's uppehållstillstånd också, finns verkligen inget värre än att vänta på sådana beslut där en är helt maktlös och inte vet alls hur länge det kommer ta.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas verkligen! Jag var på ambassaden häromdagen och det var väl inte precis så upplyftande besked jag fick... Så nästa steg i planen är att gå till Migrationsverkets kontor i Umeå och gråta. Det går tydligen att ansöka om förtur om man har barn osv, så jag hoppas på det alternativet.

   Radera
 6. Grattis till lägenheten! Puh vad mycket byråkrati det verkar vara i Colombia! Helt klart enklare i Sverige. Men att få en lägenhet i Stockholm är ju väldigt svårt av andra skäl.... Dvs har man mycket pengar är det ju inte svårt, men om man inte har det är det väldigt knepigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja de satsar på byråkrati i Colombia!
   Och visst, det är ju svårt på andra sätt i Sverige, bostadskön är ju inte precis det lättaste hindret. Men det är i alla fall mer rättvist så.

   Radera
 7. Det enda ni behövt vänta på (antar jag) är att få en tillräckligt lång kötid hos det kommunala bostadsbolaget, för den är lång! Grattis till lägenheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Sex års kötid hade jag...

   Radera
 8. Härligt med lägenhet, stort grattis och hoppas allt fortsätter flyta på så bra!

  SvaraRadera
 9. Grattis igen och jepp, här är det enkelt som fan med sånna här grejer! Fantastiskt, faktiskt. Och som du skrev: Har du klarat dig i Colombia... Du kommer glida fram som på ett bananskal insmort i vaselin! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha det låter fantastiskt!

   Radera
 10. Haha, den där colombianska byråkratin alltså. Den saknar man inte. Och då var ju jag personligen bara där en kort stund och fick bara smaka på en bråkdel. Grattis till lägenheten! Hoppas att allt går sjukt smidigt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är kanske bland det jag kommer att sakna allra minst...

   Radera
 11. Grattis till lägenheten! Vi som klurar på att flytta till Sthlm vet inte riktigt hur vi ska ta oss till, har inte stått i nån bostadskö direkt... Hoppas ni kommer att trivas i Sverige, ganska stor omställning kan jag tänka mig men vad skönt att vara nära familjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... det var lite min oro också, vi sökte ju jobb i Stockholm också (sen fick jag ett av de första jobben jag sökte och det var i Umeå, så det löste ju sig), och plan B var att jag stått i bostadskö i Uppsala sedan 2001. Sen ställde jag mig i alla bostadsköer runtom - Nynäshamn, Gnesta, osv. Eller så får ni låna en halv miljard på banken och köpa något. Phu!

   Radera
 12. Johanna A24/2/15 16:41

  Jag skrattade rakt ut av igenkännande! Dock bor jag i Tyskland, men dom äääälskar vattenstämplade kopior precis lika mycket som colombianer. Som tur är har jag inte behövt fa alla mina papper autencierade hos en notarie (än). Den dagen, den sorgen. Min tyska man tittade snett pa mig första gangen jag berättade att jag kunde identifiera mig genom en dosa och internet och min familj skrattar högt at oss "dumma" svenskar som gör allt elektroniskt, för Storebror tittar alltid och systemet kommer att krascha en vacker dag och da star vi där handfallna. Det är härligt det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den diskussionen har jag haft här också! Det här med att "men är det verkligen så himla bra att staten har koll på allt". Men alltså, jag säger myndigheter som samkör system, jag älskar er <3.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.