måndag 27 oktober 2014

Hur fungerar förskola i Colombia?

För ett tag sedan undrade en kompis hur det hade gått med blöjavvänjningen, den som de styr upp på förskolan i en gemensam grupprocess. Kortfattat: Jättebra! Lite olyckor nu och då såklart, men på det stora hela mycket bra. Nu funderar vi bara på hur vi ska styra upp blöjavvänjningen på natten.

Jag tror verkligen att det är otroligt mycket lättare när förskolan är med och koordinerar det hela.

Vilket får mig att tänka på att ända sedan jag skrev blöj-inlägget har jag tänkt att skriva lite om hur det funkar med förskola i Colombia.

Eftersom pappaledigheten i princip är ickeexisterande och mammaledigheten är jättekort så finns förskolor från 3 månaders ålder, så kallade sala cunas. Andra förskolor tar emot barn från och med ett eller två års ålder, eller till exempel som i fallet med Gaels förskola, från och med att barnet kan gå.

En stor del av utbudet är privat och det finns ungefär lika många inriktningar som det finns förskolor. De allmänna förskolorna drivs till största delen av ICBF, vilket är ungefärliga motsvarigheten till Colombias barnavårdsnämnd. De kostar också, men de är mycket billigare än de flesta privata förskolor, och avgiften bestäms efter föräldrarnas inkomst.

Man betalar en års- eller terminsavgift, matricula, och sen betalar man en månadsavgift varje månad. I vårt fall kostar årsavgiften runt 3700 kronor och månadsavgiften 2500 kronor. Det är nog ganska standard för privata förskolor i Bogotá, men prisspridningen är enorm. Som jämförelse betalar Lebys 90 kronor i årsavgift och 35 kronor i månadsavgift för den allmänna förskolan där hennes barnbarn går.

Skillnaderna i vad man får för pengarna är också enorma. Till exempel:

Tid: På vissa (ganska många) förskolor är heldag fram till klockan 15. Vilket innebär att man blir tvungen att betala en månadsavgift på förskolan + skolbuss + en barnskötare som tar hand om barnet tills man kommer hem från jobbet. En del förskolor har bara halvdag. På Gaels förskola får vi hämta vid 17, eller max 17.30, vilket gör att vi kan hämta själva (vi kör varannan dags hämtning/lämning).

Mat: Bara för att man betalar en dyr månadsavgift ingår inte nödvändigtvis mat. Till många förskolor måste man skicka med lunchlåda, eller mellanmål. På Gaels förskola får de mellanmål klockan 10, lunch klockan 12 och mellanmål klockan 14. För de barnen som är kvar under eftermiddagen måste man skicka med mellanmål (en frukt eller så) till klockan 16. Och de barn som kommer tidigt och äter frukost på förskolan får ha med egen.

Material: Lite beroende på vad årsavgiften är måste man även lämna in material till förskolan. Låg årsavgift brukar betyda lång materiallista (med allt ifrån papper och målarfärger och leksaker till toapapper!). I vårt fall ingår de flesta materialen i årsavgiften och vi behöver bara (jo, det är bara) lämna in en filt, en kudde, en bok, en leksak, sex haklappar, tio paket våtlappar och en stor gammal t-shirt att använda som skyddskläder när de målar.

Men framför allt ligger nog skillnaderna mellan de olika förskolorna i den pedagogiska inriktningen.

Det finns förskolor som är mer studieförberedande, där barnen får lära sig allt ifrån engelska till datorkunskap, och att läsa och skriva och räkna förstås. Sen finns det förskolor som är mer lekinriktade, som Gaels.

Eftersom skolsystemet också är privat gäller det i många fall att välja rätt förskola för att komma in på rätt skola sen, och många skolor har förskola och förskoleklass från 2-3 års ålder. Börjar de inte då så är det svårt att få en plats på skolan sen, som till exempel franska skolan, Liceo Francés. Gaels lilla kusin Samuel började i förskoleklass vid tre och ett halvt år och det är som om han gick i skolan. Han måste sitta stilla i bänken och han får läxor (skriva vackra bokstäver på räta linjer och sådant...).

På Gaels förskola däremot satsar de bara på lärande och utveckling genom lek, med starkt fokus på skapande. De är indelade efter åldersgrupper, nästan halvårsvis så det är väldigt jämnåriga han delar grupp med, och de roterar mellan olika aktiviteter varje dag. De har målning, dans, teater, akrobatik och musik i olika former. I år har de dessutom ett nytt ämne, återvinning. Musiken har de till exempel en dag med música andina med en lärare som tillhör ursprungsbefolkningen och spelar flöjt och lär dem ursprungsbefolkningens danser, och en annan dag med en lärare från Stilla Havs-kusten som spelar trummor och marackas tillsammans med barnen. Varje år jobbar de med ett tema som leder till en teater-musikal-uppsättning i slutet av året. Förra året var det Don Quijote, i år är det Pinocchio. Årets föreställning går av stapeln nästa lördag, men den får nog ett helt eget inlägg.

8 kommentarer:

  1. Låter ju som en fantastisk förskola Gael går på! Det är så synd bara vilka stora skillnader det är, vilka olika förutsättningar ett barn får som föds i ett rikt vs fattigt hem. Vi betalar 1260kr/mån för Victors förskola, men den är då kommunal och... inte så bra. han trivs, i alla fall.

    Bra med blöjanvändningen! Victor har börjat vara blöjfri hemma på kvällarna och kissar på pottan på dagis, vilket uppmuntras från alla håll. Tror dock som du skriver att det hade gått lättare för alla, särskilt de vars barn inte är så glada i potta/toa, om det var en gemensam process.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är supernöjda med förskolan! Vad synd att ni inte trivs med er! Finns det någon möjlighet att byta?

      Blöjavvänjningen är jättebra. Det de säger på förskolan är att det är bättre med en gemensam process hemma + på förskolan, och i grupp, för om man använder blöja ibland och ibland inte tar det mycket längre tid. Här är det sluta HELT med blöja (förutom på natten) som gäller, inklusive långa bilresor, siestor på dagen, etc.

      Radera
  2. Så intressant att läsa! Så skönt att du tycker om förskolan och att Gael trivs. Jag blir nyfiken hur mycket ni tjänar i förhållande till snittet? Anses du/ni medel/höginkomsttagare? Då tänker jag på människor med lön inte rika med arv etc. Jag tycker det ändå är ganska mycket för eran förskola, i Colombia eller? Men sen betalar jag ju halva (pga ensamstående) men det är typ 500kr i månaden fantastisk kommunal förskola... Det är nästan så jag vill betala mer för den är så bra liksom...

    Tyvärr hjälper de inte till med blöjavvänjning så det tar tid, men jag har inte bråttom... Men nu är han nästan blöjfri. Väldigt intressant att läsa dina jämförelser...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vilka svåra frågor! Skillnaderna är verkligen enorma! Alltså, om man ser till landgenomsnittet så är medianlönen i Colombia runt 1,1 minimilön, dvs hälften av alla som jobbar och får lön i Colombia tjänar en minimilön (runt 2350 SEK) eller mindre. I det panoramat så är vi definitivt höginkomsttagare.

      Men om man jämför med andra i Bogotá (löneskillnaderna mellan olika städer är också stora, och lönerna i Bogotá är högre än i resten av landet), i ungefär samma ålder, med liknande utbildning och erfarenhet så ligger vi nog ganska mycket på medel.

      Men visst, det är ju jättedyrt! Det är en stor procent av vår inkomst, och jag fattar verkligen inte hur folk som har fler än ett barn gör. Utbildning och sjukvård (bra sådan) är svindyrt i Colombia. Tyvärr.

      Radera
  3. Spännande att läsa! Här i Tyskland påminner förskolesystemet om det i Sverige. Minus könsrollsdiskussioner (tyvärr) och med en maxtaxa som är bra mycket högre än i Sverige (tror den ligger på 5000 kronor i månaden här ungefär. För låginkomsttagare är avgiften under 1000 kronor i månaden/barn). Den stora grejen med förskolor i Berlin handlar framför allt om att få en plats. Det finns ingen gemensam kö utan varje familj måste själva uppvakta alla förskolor de är intresserade av. Nepotism är det säkraste kortet, enträget tjatande är ett annat vinnande koncept. Choklad, blommor och presenter till ledningen kan också funka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är också antagningen på varje individuell förskola, ingen gemensam kö. På Gael förskola måste man bli rekommenderad av en annan familj som redan har sina barn där... Många förskolor har antagningsintervjuer, man måste fylla i barnets CV(!!!), osv. Och nepotism och enträget tjatande är nog rätt vinnande koncept här också. Och att komma från Europa...

      Radera
  4. Hej Annika! Skulle du vilja dela med dig av vad förskolan heter? Jag är diplomat och funderar på att söka en tjänst i Colombia, men har två små barn och har lite dålig erfarenhet av dessa förskolor där barnen ska sitta ner och ha lektioner som "riktiga" skolan, vi bor i Guatemala nu där det i princip bara finns den typen av förskolor. Tack på förhand! Hälsningar Kristine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Absolut! Skicka ett mejl till colombialiv [a] gmail.com så får du all info!

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.