onsdag 2 juli 2014

Odla i Colombia

Jenny skrev en kommentar för ett tag sedan:
Jag har ett önskeinlägg som jag velat önska sedan du skrev om frukt. Vad odlas i Colombia? (Ja, jag är inne i odlingsbubblan.) Om du odlar på balkongen, vad odlar du då? Om du är UnderbaraClara och odlar med grannen? Om du är Jenny och odlar på ditt lilla land?
Vad odlas i Colombia? ALLT.  Eftersom klimatet är så varierat, så går det att odla i princip allt, på olika platser i landet. Colombia är ett av de länder i världen med mest biologisk mångfald - landet har flest fågelarter och orkidésorter i världen, näst flest sorters växter, groddjur, fjärilar och sötvattensfiskar, tredje flest sorters reptiler och palmer och fjärde flest sorters däggdjur.

Runtomkring Bogotá är det lite svensk sommar-klimat, så här odlas det ungefär samma saker som i Sverige, med skillnaden att eftersom det är samma temperatur året om går det att odla även sådant som inte tål frost. Typ jordgubbar, äpplen, potatis, morötter, såna grejer.

Några timmar bort är klimatet tropiskt och det odlas mango, avokado och all möjlig frukt. På de gröna bergssluttningarna odlas det kaffe. Vid karibiska kusten odlas det bananer.

Vissa grejer som odlas i Sverige finns knappt här, fast jag nog tror att det skulle funka. Till exempel rotfrukter. En svensk kompis till mig som har trädgård har planterat en rabarberplanta och den växer tydligen fint. Annat hon har i sin trädgård är till exempel physalis och curuba.

Gael gillar att odla

På vår balkong har vi odlat lite allt möjligt, men den enda växten jag verkligen lyckats med hittills är en orkidé. Den bara skjuter skott hejvilt och blommar och har sig utan att jag egentligen gör så mycket åt den.

Häromdagen planterade Gael och jag en massa kryddväxter - chili, basilika, oregano och citronmeliss. Sen har jag fått en timjan av en kompis mamma också. Vi kan väl säga som så, att basilikan, oreganon och timjan växer fint. Mitt nästa projekt är jordgubbar, jag har bara inte fått tag på några plantor ännu, men jag tänker mig att de skulle kunna trivas på vår balkong.

Om jag hade haft en trädgård hade jag haft (minst) ett avokadoträd.

Men egentligen är inte jag rätt person att svara på den här frågan, jag är ju en odlingsrookie som mest stoppat ner lite örter på måfå på balkongen. Den som kan sin sak är Julia, på Mammas Machete-bloggen. Hon har skrivit om hur det går till att odla kaffe i sex delar (1, 2, 3, 4, 5, 6) och hur man gör choklad av hemmaodlade kakaobönor, som jag inte riktigt hittar just nu. Jag skickar frågan vidare till henne - Julia, vad odlar du i din colombianska trädgård?

6 kommentarer:

 1. Här i Spanien odlas det inte heller rotfrukter, ingen aning om varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite märkligt, det borde ju gå att odla, tänker jag.

   Radera
 2. När jag var i Colombia så var det alla juicer som jag först tände på; jag dricker dem med vatten som bas och inte mjölk. Min favorit är helt klart "Mora" (dvs Björnbär) och till det ska man så klart äta en "Arepa". En sak var härlig; på landstället i bergen kunde jag gå ut och plocka en apelsin direkt från trädet till frukost.

  http://vandringsman.blogspot.se/2013/02/colombia-mat-frukt-dryck.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, juicerna är helt klart något av det bästa! Jag förstår verkligen inte folk som beställer läsk till maten på restaurang i Colombia… Min favoritjuice är nog guanábana (men i vatten, i mjölk är den inte alls god, tycker jag!).

   Radera
 3. Tack för svar, himla intressant! Och nästa gång du får något skickat från Sverige så be om rödbetsfrön, de kan ju inte vara så tunga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rödbetor! Vilken bra idé! Det odlas ju här och Gael ÄLSKAR dem, kanske vore något att testa på balkongen...

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.