tisdag 19 januari 2016

Baksidan av att vara en internationell fastighetsmogul

Ganska snart efter att vi flyttade ihop köpte Oscar och jag den lägenhet vi sedan bodde i under alla år i Colombia. Den har vi kvar, och just nu hyr vi ut den medan vi bor i hyresrätt här i Sverige. Men tanken är att någon gång inom en ganska snar framtid sälja den och använda de pengarna till insats för att köpa ett litet hus här i Sverige.

Problemet är bara växelkursen.

Här ser ni hur det har gått med växelkursen på senaste tiden, till vänster ser ni senaste året hur den har störtdykt och till höger hur det har sett ut de senaste tio åren. Vi lyckades tajma in att köpa lägenheten när peson var som allra dyrast i förhållande till den svenska kronan. Det vill säga, för våra svenska lånade pengar fick vi historiskt sett minimalt med pesos. Idag, när vi vill sälja lägenheten, är växelkursen istället på sin allra lägsta punkt de senaste tio åren. Säljer vi den idag får vi alltså historiskt sett minimalt med svenska kronor.

Lägenheten har nästan fördubblat sitt värde i pesos sedan vi köpte den. Säljer vi den idag får vi ut i svenska kronor ungefär precis lika mycket som vi betalade för den för sex år sedan.


Jag vet att det är "låtsaspengar", för det är ju inte pengar vi har, det är ju pengar vi hade haft om om hade varit och vi förlorar ju rent krasst ingenting egentligen. Och såklart att överhuvudtaget äga en lägenhet är en lyx som långt ifrån alla har tillgång till.

Men ändå. Det hade ju varit fint om de internationella valutafluktuationerna hade varit på vår sida istället för precis tvärt om. Det hade det ju.

14 kommentarer:

 1. Å fy vad frustrerande, förstår er!!

  SvaraRadera
 2. Fattar att det känns surt ändå.
  Men spännande med hus-köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Obs inget husköp än på ett tag, Oscar måste hitta jobb först för att vi ska få lån från banken, men det ligger och lurar i bakhuvudet.

   Radera
 3. Vi lyckades faktiskt åt precis andra hållet (fast inte medvetet... Livet bara utspelade sig så).
  Vi köpte lägenhet i USA när priserna var ok. Tre år senare sålde vi för mer än det dubbla. Vi tog vår vinst utan att behöva skatta (man får göra så EN gång i sitt liv enligt vår revisor). Då var dollarn dyr... Så vi fick mycket svenska kronor för vår vinst.
  Vi flyttade till Sverige och köpte hus (KONTANT!!) när priserna var ok. Fyra år senare sålde vi för det dubbla... Och då var det kronan som var stark.
  Vi flyttade tillbaka till USA där huspriserna låg på botten och köpte ett hus här.
  Vi tjänade massa pengar på att flytta fram och tillbaka. :-O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller åt andra hållet blir det kanske (seg i bollen). Växelkursen var till vår fördel, hur eller hur, vid båda flyttarna!

   Radera
  2. Åh! Hade velat vara i era skor!

   Radera
  3. Ja, det låter helt absurt, men vi hade aldrig haft råd att köpa villa här i USA om vi inte flyttat till Sverige och tillbaka. Det var så vi tjänade ihop tillräckligt med pengar.
   Tänk om man hade magisk glaskula ändå...

   Radera
 4. Oj! Snacka om maximal otur liksom... Det enda som är bra är la att kursen kan ändras till er fördel innan ni säljer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas verkligen det! Just nu går det bara mer och mer neråt för varje dag... Den lär ju aldrig komma upp i de historiskt höga nivåer den låg på när vi lånade, dock.

   Radera
 5. Åh så hemskt med stora kast i växelkurser. När vi flyttade till LA var dollarn ganska svag jämfört med euron och det var svinbra att jobba mot Europa. Nu är det tvärtom och vi måste jobba mycket mer för att få ihop det. Men men, tänker att huvudsaken är att vi klarar oss och är lyckliga. Lycka till med husköpet! Kanske ni kan vänta och se om kurserna börjar röra på sig igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi funderar på att vänta lite till i alla fall. Men det är ju också räntan här, som de säger kommer att gå upp snart, så att vänta för länge här är inte heller så bra, för då blir lånen dyrare. Åh, om man kunde få en kristallkula...

   Radera
 6. Vad tråkigt. Vi hade mer tur i Sydamerika, vi skulle tjäna flera miljoner SEK om vi sålde vårt sommarhus idag. Vi köpte när dollarn var som billigast till rekordlåga priser. Idag är dollar dyrare och priserna rekordhöga. Fast det var inte bara tur, just då var det ganska uppenbart att priserna skulle upp och att dollarn var undervärderad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Sånt där hade vi ingen koll på alls... :)

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.