måndag 28 september 2015

En hårsmån från fredsavtalet

23 mars 2016.

Senast då ska fredsavtalet mellan Colombias regering och FARC-gerillan skrivas under. Det annonserades i en presskonferens från förhandlingsbordet i Havanna på Cuba i onsdags.

Om sex månader skrivs avtalet under som officiellt avslutar en av världens längsta pågående väpnade konflikter. Senast två månader senare ska FARC lägga ner vapnen. Nästa sommar existerar inte längre FARC som väpnad gerilla.

Jag är glad att jag kämpade för att hålla mig vaken natten till i torsdags för att se presskonferensen som livestreamades framåt klockan ett svensk tid, för det var historiskt.

De allra svåraste punkterna på agendan är avklarade, nu verkar det verkligen som att fredssamtalen som inleddes för drygt tre år sedan faktiskt kommer att gå i hamn. Sedan väntar eldprovet - presidenten har utlovat folkomröstning om fredsavtalet, och det känns som den svagaste länken i hela processen med tanke på hur starkt motståndet är.

Naturligtvis är ett fredsavtal inte fred i någon vidare bemärkelse än den formella avsaknaden av väpnad konflikt. Det är efter underskriften som den verkliga utmaningen börjar, i ett land i vars befolkning kriget sitter i det allmänna medvetandet, och där staten, vars huvudsakliga närvaro på vissa håll varit militär, nu måste fylla ett samhällsbyggande tomrum.

Så ett fredsavtal löser naturligtvis inte alla problem. Men ett fredsavtal är ändå en grundförutsättning för att överhuvudtaget kunna lösa så många andra problem.

Därför drömmer jag om den 23 mars 2016. Fredens dag i ett land där generationer vuxit upp i konflikten.

Colombias president Juan Manuel Santos i ett historiskt handslag med FARC-gerillans ledare alias Timoleón Jiménez, "Timochenko", en bild som naturligtvis retat gallfeber på krigshetsarna i kongressen.

-----
Läs svenska nyheter: Fredsavtal nära i Colombia, Skör fred väntar krigstrött Colombia, Fred inom räckhåll - efter 50 år, Genombrott i fredssamtal med FARC

2 kommentarer:

  1. Jag undrar hur man kan säga att fredsavtalet officiellt tar slut på den väpnade konflikten? ELN och Bacrim-grupperna är väl inte med och förhandlar? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan man ju verkligen fråga sig! ELN har ju också "konversationer" med regeringen även om de inte officiellt har satt sig vid förhandlingsbordet som FARC. Men som jag förstår det är väl tanken/förhoppningen att de ska skriva på samma fredsavtal. Och Bacrim... de är ju officiellt "desmovilizados" som paramilitärer och inte en stridande part i den meningen. Men tja, ett fredsavtal är ju som sagt inte mycket mer än den formella avsaknaden av väpnad konflikt i juridisk mening. Sen börjar den svåra biten. Kram!

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.