måndag 26 januari 2015

Största orosmolnet just nu

Migrationsverket har registerat er mans ansökan 2014-12-23 och ett beslut i ärendet har ännu inte fattats.
Väntetiden för en ansökan som denna uppskattas just nu till cirka 14 månader. Det är omöjligt att ge exakta väntetider när det gäller handläggning. I vissa fall kan en ansökan ta längre tid än vad vi angett på vår hemsida. Det kan bero på att Migrationsverket behöver mer information, för att fatta beslut. I sådana fall kommer handläggaren som har hand om ärendet ta kontakt med den som har ansökt eller anhörig i Sverige.
Fjorton månader. FJORTON.

Enligt en liten informell undersökning bland vänner i ungefär samma situation verkar det snarare ha tagit runt 3-4 månader, och med tanke på frågorna i ansökningsformuläret ("har ni någon gång bott ihop?" "hur ofta har ni kontakt med varandra?" "har ni någon gång träffat varandra i verkligheten?") så känns ju inte vårt fall som så värst misstänkt och går förhoppningsvis snabbt.

Men det finns också andra fall som "vi skickade in vår ansökan i september förra året och har fortfarande inte blivit kallade till intervju".

Och där 3-4 månaderna var senast förra året, väntetiderna verkar bara bli längre och längre, och det tar nog tid innan de där 1000 personerna Migrationsverket nyanställer i år märks i väntetiderna.

Jag vet ju såklart att allt beror på ett extremt ökat söktryck på grund av framför allt kriget i Syrien, och naturligtvis trumfar humanitär kris familjeanknytning och ska ha prioritet. Det är klart som korvspad.

Och jag vet också att vi ändå har en rätt privilegierad situation. Jag landar i Umeå där mina föräldrar finns till hands och kan hjälpa till medan jag är själv med Gael, och om det drar ut på tiden kan vi nog spara/låna ihop till en biljett och Oscar har ett tvåårigt Schengen-turistvisum så han kan komma och hälsa på. Vi sitter inte i sjön, särskilt inte jämfört med många andra.

Men ändå. Gael och jag reser till Sverige den 9 mars. Det vore skönt att kunna tänka under sömnlösa nätter att "jag hoppas att vi hinner fira påsk ihop i år", och inte "jag hoppas att vi hinner fira jul ihop i år".

Just nu avskyr jag lite extra mycket den här befängda idén att några godtyckliga streck på en karta ska bestämma vilka människor som får leva tillsammans var någonstans i världen.

45 kommentarer:

  1. Vaa? Fy jag märker ofta att jag är så naiv med sånt här, har liksom inte ens tänkt på att ni kanske inte bara kan flytta hit hur som helst. Tänker liksom att det kan dröja med medborgarskap osv men att Oscar kan vara i Sverige "så länge". Som svensk är man ju så van vid att hela världen står öppen, man kan åka (nästan) vart man vill och stanna under lång tid.

    Förstår verkligen er frustration och hoppas innerligt att det löser sig snabbare än så! Ring och tryck på via telefon, som du säger är ert ärende säkert ett sådant som går väldigt snabbt när det väl tas upp..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alltså man är ju rätt naiv! Det var nog jag också innan. Och alltså, det är väl typ 99,9% sannolikt att Oscar får sitt uppehållstillstånd, det är en fråga om tid snarare än om. Men det är inte automatiskt på något sätt. Han kan inte ens åka som turist till Sverige utan att ansöka om visum. Men nu har han ett sådant på två år (han fick det tredje gången han sökte turistvisum, de första två resorna fick han bara visum för exakt den tid själva resan var), så det underlättar ju.

      Jag hoppas också att det löser sig snabbare än vad Migrationsverket anger på sin hemsida! Fjorton månader är VÄLDIGT lång tid för en treåring att vara utan sin pappa. Men jag är lite kluven till att ringa och trycka på, för själva anledningen till att det tar så lång tid är ju att alla handläggare är totalt överbelastade och att svara på folks frågor om ärenden tar ju tid från själva handläggningen... Fast svaret ovan är kopierat just från ett mejl som jag faktiskt skickade :)

      Radera
  2. Men gud ändå, håller med föregående talare om att jag känner mig helt naiv angående detta. Fy fasen vad jobbigt för er alla tre om det tar tid innan Oscar kommer. Saknaden liksom, vill inte ens tänka på hur plågsamt det kan bli efter en månad eller två eller tre. Hoppas att de bara swish swish- klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Särskilt för Gael (jag är också lite orolig - tänk om det tar lång tid och när Oscar väl kommer pratar Gael bara svenska). Hoppas också på swish-swish!

      Radera
  3. Din mening om att fira jul ihop fick mitt hjärta att brista... Shit! Ja, oj vad naiv man är... Skönt att du har dina föräldrar nära iallafall. Vi har bestämt att 5-6 veckor är maxtid för mig att vara ensam, innan det blir för jobbigt... Men flera månader blir ju galet länge.... Håller tummarna för er! Hoppas att de tar hänsyn att det finns ett barn med i ekvationen som behöver sin pappa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alltså jag hoppas verkligen inte att det blir så. Jag tänkte först, Oscar kommer nog i slutet av mars, det blir nog 2-3 veckor jag får vara själv. Sen tänkte jag att nej, jag ska nog inte vara för optimistisk, det är bättre att jag ställer in mig på april så att jag inte blir besviken. Sen började jag googla och höra mig för och nu håller jag tummarna det hårdaste jag kan att han kommer innan sommaren...

      Jag hoppas också att de tar hänsyn till barnet! Oscar är ju dessutom registrerad som Gaels pappa även i svensk folkbokföring så jag hoppas att det hjälper.

      Radera
  4. Förstår verkligen din kluvenhet kring att trycka på mot Migrationsverket, men min erfarenhet är (tyvärr) att man nästan måste göra det för att få sitt ärende behandlat på ett ok sätt. Det är då erfarenhet från frivilligarbete med asylsökande och papperslösa. Vi fick anhörig-uppehållstillståndet på en månad 2013 fast det var nästan lika långa köer då som nu. Tror de brukar vara snabba med intervjuerna på ambassaden i Bogota. Om du kontaktar migrationsverket, försök få reda på vilken enhet och sedan vilken handläggare i Sverige som era papper hamnat hos. När jag väl fick numret och ringde direkt till handläggaren kollade hon bara igenom allt och fattade beslut på en halvtimme. Men hade jag inte ringt hade det ju tagit tid innan hon öppnade just vårt ärende.... Stort lycka till!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller ja, det var 9 månaders väntetid då så inte lika långt förstås, men båda är ju hursomhelst inhumant långa väntetider...

      Radera
    2. Men om det var 9 månader och tog en månad så kanske jag vågar hoppas på tre månader nu när de beräknar 14! Så vitt jag vet finns den hos migrationsverket i Umeå, jag har fått ett namn på en handläggare, men de säger i mejl "Just nu står XX som er handläggare. Han kommer inte att handlägga ärendet utan är den som tagit emot ansökan i systemet. När det är er tur kommer en handläggare att kontakta er." Hör vi inget inom en månad får jag väl höra av mig igen och trycka på!
      Tack för tips! Kram

      Radera
  5. Håller tummarna för att det går fort! Allt annat vore ju så sorgligt...

    SvaraRadera
  6. Ett tips är att börja plugga in svenskan, om det drar ut på tiden så kan det vara bra att utnyttja den tiden till detta.
    Långa väntetider till svensk studier också pga den stora flyktingströmmen just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju alltid kontakta SFI i Umeå och kolla hur långa väntetider de har. Min sambo fick börja en vecka efter att vi hörde av oss till dem (när han väl kommit hit). De verkade inte ha några direkta "terminsstarter" som man var tvungen att passa utan han började i början av november och fick hoppa in i en befintlig klass efter ett test som de gjorde.

      Radera
  7. Misströsta inte. Följande gällde när min flickvän från Colombia skulle bosätta sig i Sverige. Vi var inte gifta och hade inga barn.
    2008 oktober: Var för första gången på Svenska Ambassaden i Bogotá för att få uppehållstillstånd.
    2009-01-05 Min flickväns pass lämnas in på Svenska Ambassaden i Bogotá.
    2009-01-16 Jag ringer om papperna har kommit fram i Malmö. Positivt svar och en handläggare har blivit tilldelad ärendet (tyvärr sjuk). Deras ambition är att bli klara med ärendet inom 6 månader.
    2009-01-21 Jag ringer och de lovar att skicka ut ett frågeformulär i v4.
    2009-01-23 Frågeformuläret kommer från Immigrationsverket.
    2009-01-26 Jag skickar tillbaks frågeformuläret.
    2009-02-04 Uppehållstillståndet är klart. Gäller från 2009-05-01 tom 2011-05-01. Startdatum enligt våra önskemål.
    2011-06-11 Erhåller permanent uppehållstillstånd. 2011-06-11 tom 2016-06-11.
    Nu blev det ändrade planer för oss pga de kallaste vintrarna 2009 och 2010 på 100 år i Skåne. Vi sålde allt och flyttade till Ibagué nov. 2011. Här är det ca 25° året runt och det kan inte vara bättre.

    Ps. Jag är spekulant på svenska böcker som du inte tar med dig till Sverige. Min mejl adress:
    christer.nilsson@nuclear.lu.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmuntrande historia! Det är fint att höra andra som det gått relativt snabbt för, det ger hopp!

      Jag har redan hunnit ge bort de flesta av mina svenska böcker till vänner här i Bogotá, men om det blir några över skickar jag ett mejl och ber om adress så får du ett litet bokpaket på posten!

      Radera
  8. I will say it will take you 6 to 7 months but maybe it could be less since you have a child. It took me 6 months to get it, but I had the interview within a month that I applied for residency. I did not have to get the permit card in the US since I am an American citizen. I am allowed to do it once I get to Sweden. My feeling is that you will get it sooner because you have a little one.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, I really hope it doesn't take that long (although I know it can...)! I hope your feeling is right!

      Radera
  9. Hade väl kunnat fixas enklare genom att lusläsa "Convenio de Nacionalidad entre Colombia y España", firmado en Madrid el 27 de junio de 1979. och kontakta en advokat i Spanien som specialiserat sig på att fixa dylika saker - legalt, snabbt, problemlöst. Kostnaden förhandlingssak. Leve Unionen!! Sverige är faktiskt också medlem i EU även om gärna förtiger det av grumliga nationella skamkänslor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det vete tusan om det hade gått snabbare, väl...? Och vi vill ju att uppehållstillståndet ska vara svenskt, inte spanskt, pga hela grejen med SFI, framtida medborgarskap, osv.

      Radera
  10. Men kära nån! Jga har visst varit lika naiv som alla andra här, tänkte att han så klart är i Sverige tills han får uppehållstillståndet. Vilken trist situation! Hoppas, hoppas verkligen attt det går snabbt!

    SvaraRadera
  11. Hej!
    I och med att ni har bott ihop, har ett barn som är svenskt så bör det gä på nolltid när han har varit på sin itervju. Kompletta ansökningar där det är inget att orda om tar ingen tid alls. Liknande ärende med man från Sri Lanka tog okt till 29 december så don't fear. 14 månader är dessvärre den bortre väntetiden, men är allt komplett och MigV ej misstänker sken så går det undan! :)
    Stressa ned! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för pepp! Hoppas, hoppas!

      Radera
    2. Exakt, säger samma. Alla jag vet som har sökt under liknande omständigheter som er har fått det snabbt. Jag tror att ni kommer fira påsk ihop.

      Radera
    3. Det hoppas jag också! Eller åtminstone midsommar!

      Radera
  12. Uff, stackars. Annika, en colombiansk vän åkte till Sverige med turistvisum och sökte uppehållstillstånd på plats i Sverige, fick det nästan omgående. Han hade, som O, svenskt barn. Kanske värt att prova om O kommer p hälsar på med Schengen-visum? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, det borde vi ha gjort, istället för att följa reglerna till punkt och pricka. Men nu har vi ju redan påbörjat processen härifrån (och då skickas allt till Bogotá...), så det är nog för sent nu.
      Kram!

      Radera
  13. Det kan man kalla orosmoln! Även om jag är rätt säker på att det löser sig i tid kan man ju inte riktigt släppa oron förrän det är stämplat och klart! Håller med om att gränser och byråkrati kan kännas jobbiga och onödiga! Håller tummarna för att ni får klarhet snart! / Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är ju så! Även om empirin visar att det nog går snabbare så kan man ju inte riktigt räkna med det, och då snurrar de där 14 månaderna ändå i huvudet...
      Kram!

      Radera
  14. För oss, när vi ansökte 2010 så var väntetiden ca 12 månader, men det tog inte mer än två. Min man är från Chile, men sökte från Spanien där han hade uppehållstillstånd.
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt! Jag gillar dessa solskenshistorier :)

      Radera
  15. Hej, Något som debatterats i Sverige är dock att olika platser i Sverige har olika lång handläggningstid vad det gäller migrationsfrågor, sjukvård etc. Även olika domstolar i olika delar av landet dömer olika. Ett tips skulle kunna vara att söka i Sthlm. Där kanske det går snabbare. Du kan ju skriva dig hos nån kompis i Sthlm t ex, även om du är Umeå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast har det någon inverkan på väntetiden, var jag är skriven alltså? Jag är ju inte skriven någonstans just nu (i Sverige, alltså, jag är ju skriven i Colombia), och ansökan tuffar ju på i systemet i alla fall, det verkar som att den kommer att hamna i Umeå om jag har fattat det rätt.

      Radera
  16. Detta måste vara så oerhört stressande för er. Jag är stressad över denna väntan och vi har ju inget datum när vi måste åka. Men det gör ju också att vi inte kan komma igång med att söka jobb pga vet inget. Kan ni se att eran ansökan har registrerats än? Vår har inte ens registrerats än, skickade in i November. Det verkar konstigt? Men vi har ju fått mejl som bekräftat att de tagit emot ansökan. Hoppas att det går snabbt för er så att ni ej behöver vara isär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget svar ännu... Vår ansökan har registrerats, men "inget beslut har tagits de senaste 28 dagarna". Men skriv och kolla, för det här kontrollnumret man får som bekräftelse på att man skickat in formuläret är inte själva ärendenumret. Ärendenumret är ett annat (det fick jag av dem via mejl) och det är det som man använder för att kolla på Migrationsverkets hemsida vad som händer i processen.
      Kram!

      Radera
    2. Som jag fattat det så har de upp till 90 dagar på sig att registrera ärendet och det har alltså inte skett än. Vi får alltså ärendenumret när ansökan registrerats. Jag tänker att jag mejlar så fort de 90 dagarna gått om inget hänt då.

      Radera
    3. Ärendenumret får du så fort ärendet är invoxat, ofta ca en vecka(ibland kortare) efter att ni har gjort onlineansökan. Ärendenumret följer er tills dess att maken blir svenks medborgare. Så man har samma ärendenummer när man söker som au-pair, byter till arbetstillstånd tills man blir svenskt :)

      Ärendena är alltså reggade, men hemsidan visar bara info om vad som har skett de senaste 90 dagarna. Om inget sker de 90 dagarna får man meddelande om att ansökan ej reggad, detta trots att ansöka är reggad. Trots att allt e i sin ordning=ålderdomligt system. :)

      Radera
    4. Det är lite förvirrande, det där. Men som jag fattar det är ärendenumret inte samma sak som kontrollnummer. Alltså, när man skickar in ansökan online så får man ju en bekräftelse på att ansökan kommit in, och den bekräftelsen innehåller ett kontrollnummer. Men det numret kan man inte söka på på internet:
      Ärendenumret hittar du längst upp i högra hörnet på de brev du har fått från Migrationsverket. Du som ansöker om tillstånd via webben får ett kontrollnummer. Det numret kan du inte söka på här. Du kan ringa oss för att få veta ditt ärendenummer.
      Ärendenumret fick jag först när jag mejlat dem och frågat, när jag sökte på det där kontrollnumret kom det bara upp att ansökan inte hade registrerats de senaste 90 dagarna - när jag söker på ärendenumret som jag fick via mejl står det att ansökan har registrerats men att inget beslut tagits de senaste 28 dagarna.

      Radera
  17. Hej!

    Sitter lite i samma båt, flickvännen är från Mexiko. Vi var också lite naiva och efter att hennes utbytesår var färdigt i Sverige trodde jag att, jaja det tar väl kanske en månad så är det klart. Nepp, 14 månader. Skickat ansökan i november. Nu sitter vi verkligen inte lika tight till som ni gör med tanke på er son. Det kanske du kan använda för att få dem att snabba på processen. Jag förstår seriositetsbedömningen, men vafan ibland är det ju totalt onödigt. Har man barn tillsammans, har partnern varit i Sverige tidigare och studerat då känns det larvigt att de ska behöva läsa igenom allt. Vad är en seriös relation? Alla frågor vi var tvungna att svara på i formuläret... Herregud, är det uppehållstillstånd eller är det en polisutredning.

    För vår del så har det inneburit att vi tagit beslutet att jag ska bo i Mexiko under ett år eftersom det är helt otänkbart att vänta 14 månader. Så även om beslutet kommer om 6 månader så kommer vi inte ens utnyttja det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja alltså det är helt värdelöst, faktiskt.
      Vi sökte om uppehållstillstånd för runt två år sedan och sa att "vi söker jobb i Sverige och flyttar när vi väl får jobb". Då fick vi besked att vi skulle bli nekade, eftersom det inte var tillräckligt bevis på att vi verkligen skulle bosätta oss i Sverige. Sen blev vi erbjudna jobb i Colombia istället och stannade kvar lite till. Den här gången sökte vi istället när jag väl fått besked om jobb i Sverige, eftersom det inte var någon idé innan. Och vilket jobb anställer med start om 14 månader? Så nu var jag tvungen att åka...
      Det känns lite moment 22 men jag hoppas verkligen att det går snabbare än de säger.

      Radera
    2. Det är bara drygt! Min flickvän har fått intervju nu, hoppas att det inte blir nej för att vi tänkt skjuta upp flytten till Sverige till våren 2016. Det är faktiskt lite svårt att planera annorlunda när det kan ta 14 månader för att få tillstånd. Nekar de nu så är det ju bara att skicka in en ny ansökan direkt så de behandlar den runt jul... Vi förutsatte det värsta och antog att beslutet skulle komma efter 14 månader. Hoppas att de anser det förbindande att jag kommer återuppta mina studier till hösten 2016. Trodde faktiskt det var helt lugnt att göra så. Dessutom fördelaktigt att min partner hinner spara ihop mer pengar.

      Men en planerad flytt när ni har fått jobb är väl ett drömscenario för dem. Då visar man ju att det faktiskt är två seriösa människor som vill göra rätt för sig och inte vill riskera att hamna i arbetslöshet. Vad finns där att förlora på att ge uppehållstillstånd då även om det inte skulle utnyttjas? Ibland så blir jag irriterad på den typen av byråkratiska regler, det finns ingen anledning. Det gör det bara svårt för seriösa människor att planera sina liv.

      Men jag får hoppas på det bästa. Dumt att ta ut problem i förskott. Oavsett lär jag få möjlighet att förklara situationen för handläggaren och då ska det inte finnas några problem enligt mig.

      Radera
  18. Åh. Jag vet inte vad jag ska skriva.
    <3

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.