Den nionde april är för Colombia lite vad elfte september är för USA. Ett katastrofdatum som förändrade historien.
Den nionde april 1948 skedde nämligen Bogotazo, som av många anses vara startskottet på vad som idag är världens längsta ännu pågående väpnade konflikt. Det var då presidentkandidaten Jorge Eliécer Gaitán - som var på god väg att vinna valet och utlovade sociala reformer - sköts ihjäl, vilket ledde till ett folkligt uppror där Bogotá i princip slogs sönder och samman och tusentals människor dog, ett uppror som sedan spreds till resten av landet.
Ur upproret föddes en tio år lång våldsepok som kallas la violencia, från vilken dagens gerillor FARC och senare även ELN uppstod.
Kanske hade Colombias konflikt uppstått ändå, precis som första världskriget kanske brutit ut även om ärkehertig Franz Ferdinand inte hade mördats, men mordet på Gaitán var den enskilt mest viktiga utlösande faktorn.
Hur hade Colombia sett ut idag om han hade fått leva och vinna valet? Såhär såg man på Bogotás framtid bara två år tidigare. Då hade ingen kunnat ana vad som komma skulle.
Mkt intressant dessa inlägg om Colombia! Bra att lära sig nytt.
SvaraRaderaVilken intressant film om Bogotá, och tänk att jag kände igen vissa platser. Synd att det inte fortsatte i demokratins tecken.
SvaraRaderaKram mamma
Ja, det är verkligen frågan. Visste du förresten att Jorge E. Gaitan skulle sammanstråla med en mkt ung Fidel Castro samma dag som han blev mördad?
SvaraRaderaSorgligt.
SvaraRaderaJohanna: Tack!
SvaraRaderaMamma: Ja, visst är den intressant! Känner du igen platsen på bilden också? Det är katedralen på stora torget i centrum i bakgrunden.
Mammas machete: Där ser man! Där lärde jag mig något nytt!
YuSie: Verkligen.