måndag 29 augusti 2016

Eld upphör

Det kan väl knappast ha undgått någon, ens i Sverige, att Colombias regering meddelade i onsdags förra veckan att de fyra år långa fredsförhandlingarna som pågått i Havanna på Kuba mellan regeringen och FARC-gerillan nu nått fram till målet.

Det finns ett färdigt fredsfördrag. Det är 297 sidor långt och behandlar sex teman - allt ifrån jordreform till drogpolitik, och naturligtvis konfliktens offer och fredsfördragets implementering och kontrollmekanismer.

Hela fördraget går att läsa på spanska här (lägg märke till att själva pdf-filen heter "acuerdofinalfinalfinal")

När klockan slog nytt dygn i morse, måndagen den 29 augusti 2016, vaknade Colombia upp till en historisk dag. Definitivt och bilateralt eld upphör för första gången på 52 år.

Sedan vi flyttade till Sverige har jag inte riktigt saknat att vara i Bogotá. Jag kan sakna personer eller fenomen, men jag har inte saknat att fysiskt befinna mig på plats. Förrän nu. Åh, vad jag hellre har velat vara i Colombia än i Sverige den senaste veckan, åh vad tårarna rann när jag såg det här:

Fred skapas inte av 297 sidor fyllda av ord, men fredsfördraget, precis som folkomröstningen som väntar den 2 oktober, är en nödvändig pusselbit för att kunna påbörja den långa och svåra vägen som väntar för att göra praktisk verklighet av freden.

Andra har redan sagt så mycket - för er som vill läsa mer tipsar jag om de här länkarna:

2 kommentarer:

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.