torsdag 18 september 2014

Gråt inte mera, organisera!

Okej, det är ju helt sjukt att fascisterna fått 13%. Helt vidrigt. Och ett symptom på en hel massa i samhället som inte står rätt till, som så många andra redan har skrivit väldigt klokt om.

Ja, det är deppigt. Men hörrni. Under tiden vi tråkar ut SD med riktig politik så är det dags för oss alla andra att dra ett konkret strå till stacken för ett annat samhälle. Ett samhälle som inte ställer grupper mot varandra.
Så därför, här är en lista på konkreta och praktiska sätt att i vardagen bidra till ett mer solidariskt samhälle och motverka just den där segregationen som SD lever av:

 • Röda korset har massor av frivilliguppdrag runtom i hela Sverige, till exempel som flyktingguide, stödperson på Migrationsverkets förvar, ledare för barnaktiviteter på asylboenden, språkhjälp för de som lär sig svenska, osv. osv.
 • Många kommuner ordnar kontaktprogram mellan nyanlända och etablerade svenskar, här till exempel i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 • Lärare: Beställ metodmaterialet Låt stå för att jobba med antirasistiska frågor i skolan
 • Företag och organisationer: We Link Sweden erbjuder utbildning, fortbildning, coaching och strategi- och implementeringsstöd i ett olikhetsperspektiv i er organisation.
 • Kompis Sverige matchar nyanlända med etablerade svenskar för att skapa nya vänskaper
 • Stadsmissionen tillsammans med flera andra organisationer har Crossroads, center för EU-migranter. De behöver såväl frivilliga i olika aktiviteter som förnödenheter (mat, kläder, hygienartiklar). Här finns Crossroads i till exempel Stockholm, Göteborg och Linköping.
 • Tillsammansskapet är en plattform för initiativ, nätverk och föreningar som arbetar för att stärka sammanhållningen i lokalsamhället, och kan kontaktas här.
 • Tamam jobbar med  barn, unga och unga vuxna med mångfald, antirasism och ungas samhällsengagemang för att skapa nya mötesplatser, organisera meningsfulla fritidsaktiviteter, ge alla lika förutsättningar i skolan och uppmuntra unga människors samhällsengagemang och söker volontärer till sina verksamheter.
 • I Umeå finns Vän i Umeå som är ett initiativ för att skapa kontakter mellan nya och etablerade svenskar.

Nu kör vi, och om fyra år ser de där staplarna helt annorlunda ut! Kom gärna med fler tips i kommentarerna så kompletterar jag listan.

Och kom ihåg: Om du tror du är för liten för att göra någon skillnad, försök sova med en mygga i rummet.

12 kommentarer:

 1. Jag vill tipsa om Vän i Umeå. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=4929227
  https://sv-se.facebook.com/vaniumea

  SvaraRadera
 2. Varför inte "våga anställ en person med konstiga namn"? Och starta någon organisation där folk som har idéer på tex nyföretagande för invandrare så att de får jobb? Då blir det ju svårt för SD att peka på att alla invandrare lever på bidrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Arbetsförmedlingen har ju en del stödinsatser, som Nystartsjobb och Instegsjobb, som det säkert vore bra om fler arbetsgivare kände till, då Arbetsförmedlingen betalar en del av lönen om de anställer en person som är nyanländ till Sverige.

   Radera
 3. Vilken toppenbra lista, tack! Jag är väldigt sugen på att engagera mig på detta sätt när vi flyttar hem till Sverige igen. Man ser på det på ett helt annat sätt när man bott utomlands och inser vilken otrolig skillnad det kan göra. Inga pengar i världen kan ersätta en hjälpande hand och ett snack över en kaffe. Och du förresten, svenskarnas parti fick inga kommunala mandat alls. Så nu stryker vi dem från debatten tycker jag, alltid nåt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och visst är det så, jag vill också engagera mig när vi flyttar till Sverige. Och hurra för att SvP inte fick några mandat alls!

   Radera
 4. Väldens bästa blogginlägg och en superlista. TACK ANNIKA! Det här behövde jag verkligen läsa. Kram!

  SvaraRadera
 5. Mest briljanta inlägg om detta av ALLA jag läst (vilket är många). Tack!!

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra inlägg, jag delar i min blogg!

  SvaraRadera
 7. Såååååå bra!!!!! Tack!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.