onsdag 27 november 2013

Colombiaturistande

Manuelita lämnade en kommentar häromdagen på ett gammalt inlägg:
Hej! Ramlade in på den här bloggen och intresserade mig för Colombia så pass att jag flyger dit för att spendera jul och nyår. Boende och resor är klara, betalda och liksom nu undrar vi såklart hur mkt pengar man ska räkna med för att klara sig under en månad? Om man liksom handlar mat och lagar men kanske unnar sig en middag eller lunch då och då? Ligger man liksom uppe på 10 lax eller kan man räkna med 3-4 pannor? Mvh, JÄTTEFÖRVIRRAD turist.
Det är en jättesvår fråga, för det beror så himla mycket på vad man gör och var man reser.

Handlar man mat och lagar det mesta själv så kommer man såklart undan mycket billigare än om man äter allt ute. Oftast. För äta ute är också relativt, det finns corrientazo-luncher för runt 5000 pesos som är ungefär 17 kronor. Men om man nu äter på en lite mer uppstyrd restaurang fast ändå inte i dyraste toppskiktet (typ Andrés Carne de Res, där kan du nog få betala några hundralappar för en lunch), som till exempel Crepes & Waffles eller Wok, så kostar det kanske runt 20-25 tusen pesos, det vill säga 70-85 kronor.

Priserna varierar också mellan olika städer. Bogotá är nog landets dyraste stad. Och Cartagena, som turist. Det vill säga, utanför turiststråken är det billigt, medan det nog inte går att hitta dyrare stad i Colombia om man håller sig inom ringmuren och gamla stan. Annars gäller tumregeln ju större stad, desto dyrare.

Att resa runt i landet är relativt billigt, det är antingen flyg (Avianca, Copa, LAN, Viva Colombia och Satena flyger inrikes) eller buss som gäller. Just i jul- och nyårstider stiger priserna rätt mycket, och det är bra att boka så fort som möjligt. De är rätt dyra redan, vi som tänkte resa bort över jul verkar bli strandsatta i Bogotá.

Att resa runt i staden är också billigt, med taxi alltså. Om man är flera personer och ska en kortare sträcka är det till och med ofta billigare än att ta bussen. Grundpriset är 3500 pesos (12 kronor), en taxiresa på 20 minuter kostar kanske 6000 pesos (20 kronor). Pratar man inte spanska kan man beställa taxi via sin smarta telefon istället.

Rent generellt är mat och dryck inte så fasligt dyrt, och mycket billigare än i Sverige. Men som sagt, det varierar väldigt mellan olika typer av ställen och olika platser i landet. Rent generellt är allt som är tjänster också billigt. Typ taxi, frisör, manikyr, hemkörning, osv. Nästan gratis. Däremot är kläder och elektronik rätt dyrt jämfört med Sverige.

Det var nog det, på ett ungefär.

8 kommentarer:

 1. Ja priserna skiljer sig verkligen mkt här beroende på vart man är. Häromdagen stack jag för att luncha själv i San Gil, ville äta något annorlunda så det blev en japansk restaurang. Lunchen kostade 200 spänn för en person och jag blev inte mätt. På kvällen åt vi fem personer hos tanten i affären, ris, bönor, stekt ägg och patacones med limonada - 20 kronor för allihopa! Man betalar oftast inte för maten egentligen, utan för status.
  Gatumat är ett billigt och bra tips. Jag har efter 12 år ALDRIG blivit dålig i magen av att ha ätit mat i colombianska gatustånd.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min morfar kom hem igår från en gruppresa till Colombia. Av 46st hade 40st fått magsjuka! Nu vet jag dock inte exakt vart de hade varit. Morfar var en av de som klarade sig.

   Radera
 2. Älskade Crepes & Waffles, när jag var där för länge sedan, -05.

  SvaraRadera
 3. Åh, TACK TACK TACK. Har inte varit där sen jag var liten bebis, nu åker jag liksom själv och har inte haft någon uppfattning. Med andra ord: Äta lunch ute där det inte är turistigt är bra. Inte köpa kläder eller tvättmaskiner. Handla och laga. BRA BRA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så, hoppas det är till hjälp!

   Radera
 4. Myra och Alma2/12/13 07:06

  Vi är 2 tjejer som jobbar med Colombia i skolan och vi undrar:
  * Vilka tider på dygnet äter man?
  * Hur hälsar man på varandra?

  Vi är tacksamma för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka bra frågor! Jag svarar i ett eget inlägg!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.