lördag 31 juli 2010

Hur bor vi egentligen?

Åsa frågade i en kommentar till hemma hos-reportaget häromdagen:
Hur stor lägenhet har ni?
Jag är också lite nyfiken på hur pass dyrt själva boendet är i Bogotá?
Bra frågor.

Vi bor i en nybyggd lägenhet på 17:e våningen inte alltför långt från centrum (fast inte mitt i smeten). Den har 64 kvadrat som är uppdelade på två sovrum, två badrum, en arbetshörna, ett vardagsrum, ett kök och en liten tvättstuga/städskrubb. Dessutom har den balkong, förråd i källaren och parkeringsplats i garaget.

När vi flyttade in i juli förra året var det som hyresgäster. Här finns inga kommunala bostadbolag, köer eller något sådant. Alla bostäder är bostadsrätter. När man hyr en lägenhet så hyr man av ägaren (som ofta hyr ut via fastighetsmäklare). I februari, tack vare ett svenskt banklån via mamma och pappa (här i Colombia är räntorna hutlösa), slog vi till och köpte lägenheten.

Hur mycket kostar det? Det beror helt på var man bor i staden och vilken standard det är på boendet. Bogotá är en monsterstad med enorma klyftor, och bostadspriserna (och standarden) varierar därefter. Bor man i lägenhet betalar man hyra och administration. Administrationen är en slags månadsavgift som går till underhållet av huset, och hur mycket man betalar beror på hur stor lägenheten är, hur många lägenheter det finns i huset och hur mycket finesser det finns. Som i vårt hus till exempel, som har hissar, dörrvakter dygnet runt, gym och squashbana. Vi betalar ca 630 kronor i månaden i administration.

När vi betalade hyra låg hyran och administrationen sammanlagt på ca 4700 kronor i månaden.

Det går att bo mycket, mycket billigare, men också mycket, mycket dyrare än så. Som jämförelse kan nämnas att den lagstadgade minimilönen i Colombia är ungefär 2050 kronor i månaden.

När det gäller räkningar har Colombia ett intressant fördelningssystem. Alla områden är uppdelade i estratos (ung. samhällsskikt) från 1 till 6, utefter inkomsterna hos de som bor där. Estrato 1 är de allra fattigaste områdena, estrato 6 är de allra rikaste. Vi bor i estrato 4. Alla räkningar (gas, el, vatten, telefon, etc.) beräknas utifrån ditt estrato, och bor du i estrato 6 betalar du mycket mer än vad din konsumtion egentligen kostar, och bor du i estrato 1 mycket mindre. Det är en slags fördelningspolitik där de rika subventionerar de fattiga, vilket ju är sympatiskt, men på samma gång cementerar systemet segregationen som gör att en fattig person aldrig kan bosätta sig i närheten av en rik. Vilket ju inte är lika sympatiskt.

7 kommentarer:

  1. MYCKET intressant att läsa.

    SvaraRadera
  2. Här i Nicaragua avgörs kWh-priset på el av hur mycket du förbrukar. Ett hem som gör av med mycket el betalar alltså ett högre pris per kWh än ett hem som bara gör av med lite el. Tanken är att någon som bara har två glödlampor förmodligen inte är särskilt rik, medan den som har kyl, frys, AC osv förmodligen har råd att betala lite mer.

    Lite märkligt är dock att jag ofta ser samma fenomen i stora mataffären i Leon (som ägs av Walmart och förmodligen inte sysslar med någon form av utjämningspolitik). Att köpa storpack är ofta dyrare per gram än att köpa en massa små förpackningar. Jag vet inte riktigt hur (om?) de har tänkt där. Ska jag betala lite extra för statusen i att glida omkring med ett storpack och visa att i mitt hushåll bor det minsann inga daglönare, här slår vi på stort och köper hela veckans tomatpuré på en gång?

    SvaraRadera
  3. Intressant! Här är det så med vatten, fast av miljöskäl, så man inte ska slösa så mycket. Så allt man konsumerar över ett visst antal kubikmeter (eller vad det nu är) är jättedyrt.

    Det här med storpack har jag faktiskt inte tänkt på, måste undersöka nästa gång vi storhandlar om det är likadant här. Ganska ologiskt låter det ju faktiskt.

    SvaraRadera
  4. hej! roligt med en blogg med detta tema! själv bor jag i mexico city och har funderat på det där med huslån. Hur gjorde du för att få pengarna från Sverige till Colombia? Var det via banken, blev det mycket dyrt att överföra pengarna? Måste man betala någon skatt?

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Överföringen var via banken och ja, man förlorar lite pengar på det, så det gäller att hålla koll på växelkurserna så man passar på när det är som allra mest fördelaktigt. De svenska kronorna växlas till dollar som sen växlas till colombianska pesos, så det är dubbel växling.

    Att ta in pengarna kostar inget i skatt, däremot att föra ut dem ur landet igen. Det kan vara annorlunda i Mexiko men här i Colombia för man in stora summor i landet via olika formulär, och formulär 4 är för "inversiones extranjeras". Den summan man för in via det formuläret kan man sen föra ut igen utan att betala. Men resten (ev. vinst från försäljning osv) måste man betala skatt på. Man får ju resa med max 10.000 dollar i kontanter, så vi tänkte att den dan vi vill ta ut pengarna så tar vi 10.000 skattefria dollar var i strumporna och resten skickar vi via banken...

    SvaraRadera
  6. Något för Sverige! så alla ICKE rasistiska mysplågare slipper bo nära de obehagliga araberna (trots att de gärna vill ha in fler till landet)

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.