lördag 12 november 2016

Nu säljer vi lägenheten

Lägenheten vi äger i Bogotá, som vi haft uthyrd sedan vi lämnade landet och fram till nu, är till salu.

Vårt första gemensamma hem, där vi bodde när vi gifte oss, när Gael föddes och levde sina första tre år i livet. Det är inte helt osentimentalt att göra sig av med den.
♥ Alla minnen från alla stunder med vänner i lägenheten ♥
Det är en fantastisk lägenhet, inte bara för alla minnen den bär på, utan rent objektivt. Men vi kan inte behålla den om vi någon gång vill köpa en bostad här (och det känns som att vi vill, snart, och amortera som tusan så att vi har nästan-gratis boende när vi bli gamla och knappt får någon pension).

Medan nuvarande hyresgäst bor sin uppsägningstid ut så la vi ut den på facebook, för att se om vi fick något napp. Om vi fick! Intresset var större än vi trott, sådär så vi började fundera på om vi satt priset för lågt, trots att vi gjort en värdering med en mäklare och sen dragit till lite extra, allt enligt colombianska försäljningsråd.

Hur som helst, först till kvarn var några vänner, ett syskonpar som vill köpa lägenheten för att hyra ut den, kanske det allra vanligaste sättet att investera pengar i Colombia, om man har den ekonomiska möjligheten.

De vill köpa innan årsskiftet (av skatteskäl, tror jag?) så nu skyndar de på för att hinna.

Men det är ju två månader kvar till årsskiftet? tänker ni kanske. Jag har två ord till er: colombiansk byråkrati. Jag hade hunnit förtränga litegrann hur absurd och tidsödande den faktiskt är.

Så vi får väl se. Kanske är vi inte längre ägare till en lägenhet i Colombia när året är slut. Kanske är vi det. Men oavsett är vi det inte särskilt länge till.
Utsikten från 17:e våningen. Den var fin även när regnet öste ner.
Hur mycket pengar vi tillslut får för lägenheten i svenska kronor är en annan historia. Särskilt nu, växelkursen har gått upp och ner som en jojo efter valresultatet i USA i tisdags. Vem vet hur det blir med det.

11 kommentarer:

 1. Hej, blir det "tid över" under byråkratins hjulsnurr hyr vi gärna lägenheten en vecka :-) Vi firar nyår i Bogota.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är lägenheten såld innan nyår! Men om nuvarande hyresgäst skulle ha hunnit flytta ut innan dess och den inte skulle hunnit bli såld tror jag ändå inte att ni skulle ha så stor nytta av en helt tom lägenhet? Den är ju inte möblerad. Men letar ni möblerade lägenheter att korttidshyra i Bogotá över nyår skulle jag tipsa om Airbnb. Via den här länken får ni dessutom lite rabatt.

   Trevlig resa!

   Radera
 2. Tänker ni stanna i Sverige? Eller det tänker ni tydligen eftersom ni ska bo i den framtida lägenheten på ålderns höst. Själv känner jag mig så otroligt ambivalent gällande att flytta tillbaka till Norden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja... Tiotusenkronorsfrågan! Vi får se. Vi tänker i alla fall det nu, ett tag framöver. Just nu känns det helt rätt. Och blir vi kvar är det bra att ha bostadsfrågan löst (speciellt som det är lite av en pensionsförsäkring). Men blir vi inte det så går det ju alltid att sälja en bostad! Ibland pratar vi om en lägenhet i Karibien på ålderns höst. Eller flytta till Colombia och starta ett svenskt café när vi inte har småbarn. Eller så blir vi kvar här hela livet. Vet inte riktigt, livet är ju långt och hinner ta många vändor. :)

   Radera
 3. Hej
  När vi var nere sist tänkte vi på att kanske köpa oss en liten lgh i Colombia (bara en tanke) men fick höra att man inte får ta ut pengar ur landet. Exempelvis om man säljer lgh.
  Stämmer det?
  Lycka till med försäljningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får man! Vi får hyran för lägenheten överförd till Sverige en gång i kvartalet eller en gång i halvåret eller så, det tar ungefär 2-3 dagar för överföringen att komma fram. Större summor pengar (dvs om man säljer lägenheten) är lite meckigare, då måste man fylla i en massa papper och intyg osv. Och betala vinstskatt och olika bankavgifter, såklart. Men får, det får man.

   Om ni inte är där själva så behöver ni ha någon som har en fullmakt att göra den typen av affärer och skriva på papper etc. i ert ställe.

   Radera
 4. Men så skönt att ni hittat köpare till lägenheten och hoppas ni får en bra slant för den att använda på den svenska bostadsmarknaden!

  Vet du vad? Jag har börjat blogga igen, på en ny blogg! Läs om du vill: http://tovetankar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas! Och vad kul att du bloggar igen! Lägger genast till den på listan!

   Radera
 5. ¡Buenas!

  Tengo algunas preguntas ¿Cuál es el metodo que van a utilizar para traer el dinero de la venta? Yo pienso vender mi apartamento de Colombia también.

  Me pregunto también si sabes si el apartamento en Colombia es un "ägarlägenhet" o un "bostadsrätt"?

  Me imagino que toca pagar "vinstskatt". Pero es en los dos paises, es dubbelbeskattning? (Colombia y Suecia)

  ¡Gracias de antemano!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Muy buenas preguntas! La verdad era un tema que había ignorado... Pero ya me puse a averiguarlo en serio y llamé a Skatteverket.

   Si vives y trabajas en Suecia, tienes la obligación de pagar impuestos aquí sobre el dinero que recibes. También dinero de venta de propiedades en otros países. El "vinstskatt" se calcula de la siguiente manera: 22% sobre la diferencia entre el precio de compra y el precio de venta (ahí toca entonces calcular cuánto representa en coronas suecas según las tasas de cambio el día de compra y el día de venta, respectivamente). Las fechas cuentan como la fecha de firma del primer papel, o sea la promesa compraventa, no como en Colombia que cuenta la firma de las escrituras.

   Termina siendo un huevo de plata, a nosotros nos favorece un poco la tasa de cambio, pero aún así termina siendo un montón...

   Luego, puedes descontar de los impuestos suecos (o sea del "vinstskatt"), lo que pagas de impuestos sobre la ganancia en Colombia. Eso lo puedes hacer hasta cinco años después, así que puedes pagar "vinstskatt" ahora, y te pueden devolver plata luego.

   Sobre traer la plata, nosotros lo hacemos simplemente por transferencia internacional del banco. O sea, consigna la plata a mi cuenta en Suecia, desde Colombia.

   No sé si "propiedad horizontal" cuenta como ägarlägenhet o bostadsrätt la verdad pero creo que no hace diferencia en los impuestos.

   Ah, y también si has hecho mejoras durante los últimos cinco años las puedes descontar de los impuestos. Pero toca que sean por más de 5000 coronas y toca tener los recibos...

   Espero que te sirva!

   Radera
  2. iMuchas gracias!

   Me sirvió y mucho. Hasta una följdfråga me respondiste, sobre que fechas tenia que tomar en cuenta sobre la tasa de cambio. Y si, es mucha plata, aunque no sé si favorece la tasa de cambio hoy en día porque sera aún más "ganancias".

   Lo que si tengo que averiguar más en la transferencia, no tiene limite? O sea, puedes enviar p.ej. más de 100 millones o tienes que enviar de cantidades pequeñas?

   Gracias otra vez por tomarte tiempo.

   iFeliz día!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.